Η διαχρονική διεκδίκηση της Ελλάδας για γερμανικές αποζημιώσεις

Η διαχρονική διεκδίκηση της Ελλάδας για γερμανικές αποζημιώσεις

Ανακαλύψτε την ιστορία των γερμανικών αποζημιώσεων και τις διεκδικήσεις της Ελλάδας, αποκαλύπτοντας τις πολιτικές και νομικές προκλήσεις. Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων είναι διαχρονικό. Μια κάποια κινητικότητα γύρω από το θέμα άρχισε να παρατηρείται τα τελευταία 12 χρόνια, όταν ζητήθηκε από εμπειρογνώμονες να καταλήξουν σε πόρισμα σχετικά με το ύψος τους, βασισμένο στα καταγεγραμμένα αρχεία. Η αρχή έγινε από την κυβέρνηση Σαμαρά, στην οποία παραδόθηκε ένα πόρισμα 80 σελίδων, το οποίο ωστόσο παρέμεινε ανεκμετάλλευτο. Υπήρχε η αίσθηση ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για συζητήσεις, λόγω της πίεσης από τους δανειστές και της διαχείρισης των μνημονίων.

Το θέμα προχώρησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τη συγκρότηση της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Η επιτροπή αυτή, που απαρτίστηκε από 21 βουλευτές, ολοκλήρωσε τις εργασίες της το καλοκαίρι του 2016 και καταθέτει τις εκθέσεις της που αναδεικνύουν τις προκληθείσες ζημιές κατά τη διάρκεια της κατοχής. Οι αξιώσεις της Ελλάδας περιλαμβάνουν πολεμικές αποζημιώσεις για υλικές καταστροφές, αποζημιώσεις θυμάτων και επιστροφή αρχαιολογικών θησαυρών.

Σύμφωνα με το πόρισμα, οι διεκδικήσεις ανέρχονται σε περίπου 269 δισ. ευρώ, με τους τόκους να υπερβαίνουν τα 300 δισ. ευρώ. Ωστόσο, δεν έχουν γίνει δικαστικές ενέργειες από την πλευρά της Ελλάδας για την προώθηση αυτές των αξιώσεων.

Loading

Play