Η «διάρρηξη» των σχέσεων με τη Ρωσία, το Κυπριακό και το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν

Η «διάρρηξη» των σχέσεων με τη Ρωσία, το Κυπριακό και το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς διεθνολόγος για να αντιληφθεί ότι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οι σχέσεις Αθήνας-Μόσχας είναι υπό το μηδέν. Η «διάρρηξη» τους αποτυπώνεται στις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και από τις δυο πλευρές, ενώ όλα δείχνουν ότι στο παιχνίδι των εντυπώσεων μπαίνει και το Κυπριακό, τη στιγμή που το Κυριακάτικο ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν κρίνεται επιβεβλημένο ενόψει των γεωπολιτικών ανακατατάξεων.

Στην Κυβέρνηση είναι ενοχλημένοι από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ως μέλος του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να παρεκκλίνει από τις αποφάσεις της συμμαχίας. Ωστόσο υπήρξε ένα γεγονός που θορύβησε το Μέγαρο Μαξίμου. Ήταν η αναφορά του Σεργκέι Λαβρόφ για «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου». Δεν τη χαρακτήρισε «λεγόμενη» ούτε «αυτοαποκαλούμενη», γεγονός που αποτελεί παραδοχή αναγνώρισης μιας διαφορετικής κρατικής οντότητας στην Κύπρο.

Η αλλαγή της ρωσικής στάσης στο Κυπριακό

Η προκλητική δήλωση Λαβρόφ, που για άλλους ερμηνεύεται ως «χρησμός», σήμανε «κόκκινο συναγερμό» στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος από την πρώτη στιγμή διεμήνυσε στους συνεργάτες του πως η Ελλάδα, ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., οφείλει να τηρεί τις υποχρεώσεις της απέναντι στις δυο «οικογένειες» που ανήκει και να ταχθεί ανοιχτά υπέρ του «θύματος» και όχι να τηρήσει ουδέτερη στάση. Γι’ αυτό και σε όλες τις ανακοινώσεις της η ελληνική πλευρά τάσσεται υπέρ του διεθνούς δικαίου και της κυριαρχίας ανεξάρτητων κρατών.

Δίχως υψηλές προσδοκίες η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Στο μεταξύ η Κυβέρνηση μελετά προσεκτικά και τις κινήσεις της Τουρκίας η οποία επιδιώκει να ισχυροποιήσει το προφίλ της στη Ν.Α. Ευρώπη και τη Μεσόγειο παριστάνοντας ότι διαδραματίζει ειρηνευτικό ρόλο στον Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο. Την Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν και να «διαβάσει» τις προθέσεις του. Ο Πρωθυπουργός κρατά μικρό καλάθι για το αποτέλεσμα της συνάντησης αφού όπως έχει δηλώσει πρόσφατα δεν προσδοκά πως ξαφνικά θα λυθούν όλα τα ζητήματα και όλες οι μεγάλες διαφορές της Ελλάδας με την Τουρκία.

Μάλιστα, τόσο ο ίδιος όσο και συνεργάτες του, κρατούν χαμηλά τη μπάλα αφού πάγια πεποίθησή τους είναι ότι «τέτοιες συναντήσεις δεν θα πρέπει να αποτελούν είδηση» και πως θα πρέπει να γίνονται ακόμα και σε στιγμές έντασης. Άλλωστε, για την ελληνική πλευρά «ο μόνος δρόμος επίλυσης των διαφορών είναι ο διάλογος».

Δείτε επίσης: Αίτημα για απευθείας συνομιλίες Ζελένσκι – Πούτιν από την Ουκρανία

Loading

Play