Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, παρουσίασε τη στρατηγική ανάπτυξης του Ελληνικού Τουρισμού κατά την έναρξη του συνεδρίου «Ελληνικός Τουρισμός – Μία Εθνική Υπόθεση», υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας κυβέρνησης, τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων και ιδιωτικού τομέα για την περαιτέρω ανάπτυξη ενός τομέα που αποτελεί πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.
Η κ. Κεφαλογιάννη χαρακτήρισε εθνική επιτυχία τη δυναμική πορεία του ελληνικού τουρισμού, ο οποίος καταγράφει ιστορικά υψηλές επιδόσεις, αναδεικνύοντας την Ελλάδα στους δέκα κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2024 αναμένεται να είναι το νέο έτος αναφοράς, με αύξηση στην ταξιδιωτική κίνηση και τα τουριστικά έσοδα, ενώ επισημάνθηκε η επιτυχία της επέκτασης της τουριστικής περιόδου πέρα από τους θερινούς μήνες αιχμής.
Η υπουργός υπογράμμισε τις προκλήσεις του τουριστικού τομέα, όπως η γεωπολιτική αστάθεια και η κλιματική κρίση, δηλώνοντας ότι είναι κρίσιμο να διασφαλίσουμε ότι ο τουρισμός θα συνεχίσει να αποφέρει οφέλη για την εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες.
Επεσήμανε την επένδυση του υπουργείου Τουρισμού στην ποιοτική και βιώσιμη ανάπτυξη, αναδεικνύοντας πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των προορισμών και τη διασφάλιση της ισορροπίας μεταξύ ανάπτυξης και σεβασμού προς το περιβάλλον.
Η κ. Κεφαλογιάννη δήλωσε ότι ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης παγκοσμίως, διατηρώντας τον πολυδιάστατο και ανταγωνιστικό χαρακτήρα του, και υπογράμμισε την αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας και δυνατότητας για το μέγιστο όφελος για την οικονομία και την κοινωνία.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης, τόνισε ότι η εθνική στρατηγική για τον τουρισμό στοχεύει στην ποιοτική του ανάπτυξη, αναφερόμενη σε ένα πολυθεματικό τουριστικό προϊόν που θα προσφέρει μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες όλο το χρόνο.
Αναφερόμενη στα επόμενα βήματα, η υπουργός σημείωσε ότι το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου θα θέσει ένα πλαίσιο προδιαγραφών στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης, εξασφαλίζοντας για πρώτη φορά λειτουργικές προδιαγραφές και προδιαγραφές ασφαλείας.
Επίσης, επεσήμανε τη σημασία των ψηφιακών τεχνολογιών για την αναβάθμιση της ταξιδιωτικής εμπειρίας, με έμφαση στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών και την ενίσχυση της τουριστικής προβολής και του brand της Ελλάδας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ