Η δυτική Θεσσαλονίκη απαιτεί ισότιμη αντιμετώπιση, όχι ευχολόγια

Του Νίκου Καραγιαννακίδη*

Η συζήτηση που άνοιξε εκ νέου αναφορικά με τη μετεγκατάσταση ή μη της ΔΕΘ μετά το κοινό μέτωπο που συγκρότησαν οι δήμαρχοι της δυτικής Θεσσαλονίκης, ανέδειξε και πάλι το βαθύτερο πρόβλημα που ταλανίζει την πόλη αυτή επί δεκαετίες, την υποβάθμιση και περιθωριοποίηση μιας ολόκληρης περιοχής που μαστίζεται από την ανεργία, την εγκληματικότητα, την έλλειψη υποδομών, την κρατική αδιαφορία.

Είμαι της άποψης, πως αυτό που βρίσκεται στον πυρήνα της πρωτοβουλίας των ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η ειλικρινής αγωνία τους να ακουστούν, να δείξουν πως στη δυτική Θεσσαλονίκη δεν πάει άλλο, οι πολίτες έχουν φτάσει – και ξεπεράσει – τα όρια τους. Πόσο μάλλον δε, όταν αντιλαμβάνονται πως το όποιο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του τόπου τους παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο, δεν βλέπουν πράξεις, εισπράττουν μόνο υποσχέσεις.

Η Θεσσαλονίκη, όμως, δεν μπορεί και δεν δικαιούται να αποκτήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που αναζητά στην Νοτιοανατολική Ευρώπη με το ένα πόδι της βουτηγμένο στη λάσπη. Δύσκολα μπορεί να κατανοήσει κανείς το γιατί επελέγη η αντιμετώπιση ενός ζωτικού τμήματος του πολεοδομικού συγκροτήματος ως χώρου «εναπόθεσης» οτιδήποτε «ενοχλεί» την υπόλοιπη πόλη. Την ώρα μάλιστα που η δυτική Θεσσαλονίκη βρίσκεται εγγύτερα σε όλους τους συγκοινωνιακούς κόμβους, φιλοξενεί την (όποια απέμεινε) βιομηχανία της βόρειας Ελλάδας, έχει προοπτικές ανάπτυξης και ευημερίας για την επόμενη ημέρα.

Αυτό που πρέπει να αποτελέσει απόλυτη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση είναι να μπει ένα τέλος σε αυτή την άνιση αντιμετώπιση που αγγίζει τα όρια του κοινωνικού ρατσισμού. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση απαιτείται η σύνταξη και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου, υλοποιήσιμου προγράμματος για την αποκατάσταση της δυτικής Θεσσαλονίκης. Αποκατάσταση με πράξεις, επαναλαμβάνω, όχι με πρόσθετη επιβάρυνση, όπως τη λειτουργία αποτεφρωτηρίων στο δήμο Δέλτα ή με τη μεταφορά της Υπηρεσίας Ασύλου στην πολύπαθη οδό Μοναστηρίου. Δεν είναι δυνατό για παράδειγμα, εν έτει 2021, οι πολίτες στο Ελευθέριο – Κορδελιό και στον Εύοσμο να μην μπορούν να κοιμηθούν από τη δυσοσμία. Προς την κατεύθυνση αυτή της σταδιακής άρσης των αδικιών οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά και ζητούμε τη ψήφο των συμπολιτών μας.  Με αφορμή λοιπόν τη συζήτηση που ξεκίνησε για τη ΔΕΘ ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε προς τη δυτική Θεσσαλονίκη και να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα της.  

Είναι πλέον ζήτημα Δημοκρατίας, ζήτημα συνέπειας, ζήτημα σοβαρότητας, ζήτημα ευθύνης…

*Ο Νίκος Καραγιαννακίδης είναι δικηγόρος, πολιτευτής της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης

Loading