Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στήριξε σήμερα τον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική για το ταξίδι του την περασμένη εβδομάδα στη Ρωσία, η οποία ανακοίνωσε την απέλαση τριών διπλωματών χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ώρα που είχε εκεί συνομιλίες.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε πως έμαθε για τις απελάσεις μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα την Παρασκευή.
Σε ανάρτησή του αργά χθες, Κυριακή, ο Μπορέλ είπε πως οι εκκλήσεις του στη Ρωσία να σταματήσει τις απελάσεις έπεσαν στο κενό.
Ο πρώην αρχηγός του στρατού στην Εσθονία και τώρα ευρωβουλευτής, Ρίχο Τέρας, ξεκίνησε εκστρατεία για την παραίτηση του Μπορέλ.
Όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε πως δεν κάνει δεύτερες σκέψεις για την πραγματοποίηση του πρώτου ταξιδιού του Μπορέλ στη Μόσχα ως συντονιστή της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, επειδή η Ρωσία βρίσκεται σε πορεία προς την αντιπαράθεση — την οποία ο Μπορέλ επιδίωξε να αποτρέψει.
«Το ταξίδι ήταν απαραίτητο. Δεν εγκαταλείπει κάποιος ένα ταξίδι επειδή φαίνεται δύσκολο», δήλωσε ο Έρικ Μάμερ στις Βρυξέλλες. «Ένα ταξίδι δεν είναι επιτυχία ή αποτυχία στη βάση του τι συμβαίνει μια συγκεκριμένη στιγμή».
Ορισμένες χώρες μέλη της ΕΕ εντείνουν τώρα τις προσπάθειες για την επιβολή νέων δυτικών κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, δήλωσαν δύο διπλωμάτες.
Η Πολωνία συγκάλεσε σήμερα βιντεοδιάσκεψη με χώρες μέλη της ΕΕ στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από τη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Ουκρανία, καθώς και σύμμαχοι του Ναβάλνι, όπως είπαν.
Κατά την επίσκεψη του Μπορέλ στη Μόσχα, εκείνος και ο Λαβρόφ παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στην οποία ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την ΕΕ «αναξιόπιστο εταίρο» και ο Ισπανός επαίνεσε το ρωσικό εμβόλιο κατά της COVID-19.
Ο Μπορέλ μετέβη στη Μόσχα για να επιδιώξει την απελευθέρωση του Ναβάλνι και να επανεκκινήσει τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας. Όμως στη χθεσινή ανάρτησή του είπε πως η συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής ήταν «επιθετικά στημένη» και πως το ταξίδι ήταν «πολύ περίπλοκο».
Ο Μπορέλ είπε ακόμη πως οι απελάσεις και η απόρριψη του αιτήματός του να επισκεφθεί τον Ναβάλνι ενίσχυσαν την άποψή του πως «η Ευρώπη και η Ρωσία απομακρύνονται».
«Η Ρωσία αποκόβεται σταδιακά από την Ευρώπη και βλέπει τις δημοκρατικές αξίες ως υπαρξιακή απειλή», έγραψε ο Μπορέλ. «Εναπόκειται στις χώρες μέλη να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα, και ναι, αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κυρώσεις».
Η Ρωσία υπόκειται σε οικονομικές κυρώσεις από τη Δύση αφότου προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014, αλλά είναι κύριος πάροχος ενέργειας που βοηθά επίσης τη Δύση σε τομείς όπως η διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν το 2015 και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ο Ναβάλνι φυλακίστηκε στις 2 Φεβρουαρίου όταν ρωσικό δικαστήριο αποφάσισε ότι παραβίασε τους όρους της ποινής με αναστολή που του είχε επιβληθεί σε μια υπόθεση κατάχρησης η οποία, όπως υποστηρίζει, ήταν στημένη. Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν την απάντησή τους σε σύνοδο κορυφής τον Μάρτιο.