Η εισβολή Πούτιν στην  Ουκρανία δικαιώνει τη στρατηγική Μητσοτάκη για Rafale και Belharra

Η εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία δικαιώνει τη στρατηγική Μητσοτάκη για Rafale και Belharra

Η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να εισβάλλει στην Ουκρανία και η παθητική στάση που κρατά το ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία, αφού επί της ουσίας άφησε μόνο του το Κίεβο, δικαιώνει πανηγυρικά τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αμυντική θωράκιση της χώρας με την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών Rafale και των φρεγατών Belharra.

Επίσης, επιβεβαιώνεται ότι ορθός η άμυνα της χώρας αποτελεί προτεραιότητα και αυτοσκοπό, αφού σε μια ενδεχόμενη… περαιτέρω διατάραξη των σχέσεων μας με την Τουρκία είναι προφανές ότι τις δύσκολες ώρες θα είμαστε μόνοι μας.

Rafale και Belharra χτίζουν τείχος εθνικής άμυνας

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν οι τελευταίες δυσάρεστες εξελίξεις στην Ουκρανία δικαιώνουν την πολιτική του Μεγάρου Μαξίμου να επενδύσει στην ενίσχυση της άμυνας και της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. «Πρόκειται για μια στοχευμένη κίνηση» σημειώνουν, προσθέτοντας στη συζήτηση την αξία της ενδυνάμωσης των στρατηγικών συμφωνιών με υπερδυνάμεις όπως είναι οι Η.Π.Α. και η Γαλλία, αλλά και φίλες χώρες της ευρύτερης γειτονιάς μας.
«Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τις Διεθνείς Συνθήκες την πολιτική για μια ισχυρή Ελλάδα παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στο Αιγαίο, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, την ευρύτερη γειτονιά μας» συμπληρώνουν στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Στο διάστημα που πέρασε, η Ελλάδα, ανάμεσα στα άλλα, έχει προχωρήσει στη συμφωνία για την προμήθεια 24 Rafale, από τα οποία παρελήφθησαν ήδη τα έξι, καθώς και σε συμφωνίες για υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra, ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo, τορπίλες βαρέως τύπου και μικρότερα πλοία επιφάνειας. Παράλληλα, η χώρα μας έχει υπογράψει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής με τη Γαλλία, κάτι έχει συμφωνήσει στην επέκταση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι καθοριστικές σχέσεις με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου

Ταυτόχρονα, η ελληνική διπλωματία έχει επεκτείνει το πλέγμα των συμμαχιών της στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι αλήθεια πως αυτήν τη χρονική στιγμή η Ελλάδα έχει την καλύτερη σχέση που είχε ποτέ με την Αίγυπτο. Έχει ενισχύσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Έχει αναπτύξει ένα πολύ ισχυρό πλαίσιο σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και με την Σαουδική Αραβία.

Δείτε επίσης: Ο πόλεμος ξεκίνησε – Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία

Loading