Η Έκθεση Μπορέλ και το… παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι που παίζουν Ελλάδα – Τουρκία
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η Έκθεση Μπορέλ και το… παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι που παίζουν Ελλάδα – Τουρκία

Η έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, για την Τουρκία, αποκαλύπτει ότι η Σύνοδος Κορυφής της 25ης Μαρτίου είναι κομβικής σημασίας για την Ελλάδα και την Τουρκία, με τις δυο χώρες να παίζουν μεταξύ τους το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι. Μόνο που επί της παρούσης δεν είναι ευδιάκριτο ποιόν ρόλο υποδύεται η κάθε χώρα.

Η Αθήνα κρίνει πως η έκθεση Μπορέλ είναι ισορροπημένη και θετική, καθώς περιλαμβάνει πολλά ικανοποιητικά στοιχεία, αν και υπάρχουν ορισμένες ελλείψεις. Στα θετικά στοιχεία συγκαταλέγεται καταρχήν ότι η έκθεση, όπως είχε ζητήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Δεκεμβρίου κατόπιν παρέμβασης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, περιέχει μια διττή προσέγγιση: Αφενός στοιχεία για μια ενδεχόμενη θετική ατζέντα και αφετέρου την προοπτική λήψης περιοριστικών μέτρων, τα οποία μάλιστα αναφέρονται ρητά και αναλυτικά.

Αναφέρεται μάλιστα ότι τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να υιοθετηθούν, εφόσον η Τουρκία παραβιάσει το Διεθνές Δίκαιο και προκαλέσει ενέργειες που θα είχαν αρνητικές επιπτώσεις για τα συμφέροντα της Ε.Ε. και κρατών-μελών της. Το ενδεχόμενο αυτό, όπως έχει τονίσει επανειλημμένα η ελληνική πλευρά, αποτελεί κίνητρο για την Τουρκία να επιστρέψει σε μια προοπτική συνεργασίας και να αποφευχθεί μια αρνητική δυναμική.

«Κόκκινη κάρτα» στην Τουρκία για το μεταναστευτικό

Επίσης, είναι θετικό το γεγονός  ότι η έκθεση είναι ξεκάθαρη ως προς το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Ότι δηλαδή, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί μέσω διαλόγου στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και εάν δεν βρεθεί λύση από τα δύο μέρη το ζήτημα θα πρέπει να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό-προσφυγικό η έκθεση αναφέρεται  στα γεγονότα του Φεβρουαρίου του 2020 στον Έβρο, επισημαίνοντας ξεκάθαρα ότι η Τουρκία με ενεργό τρόπο ενθάρρυνε μετανάστες και πρόσφυγες να εισέλθουν με τη βία στην Ε.Ε., κάτι που αποτελεί για ακόμη μια φορά αναγνώριση ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης.

Τα «γκρίζα» σημεία της έκθεσης Μπορέλ

Ωστόσο, όπως παρατηρούν έμπειροι αναλυτές, στην έκθεση Μπορέλ υπάρχουν ελλείψεις. Για παράδειγμα δεν υπάρχει ευρύτερη αναφορά στο γεγονός ότι η Τουρκία έχει επανειλημμένα παραβιάσει τη Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Αναφορά δεν υπάρχει ούτε για το «casus belli». Παρόλα αυτά, τα θετικά στοιχεία υπερτερούν των όποιων ελλείψεων.

Εκείνο που κρατά η ελληνική κυβέρνηση είναι  πως η κατάσταση είναι εύθραυστη. Ως εκ τούτου, οι διάφορες επιλογές, τόσο οι θετικές όσο και οι αρνητικές, διέπονται από τις αρχές της αιρεσιμότητας, αντιστρεψιμότητας και αναλογικότητας.

Δείτε επίσης: Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα δε φοβάται τον διάλογο

Loading

Play