Πολλά, διάπλατα και διαδοχικά είναι τα χαμόγελα στο Μέγαρο Μαξίμου από τα στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι η Ελλάδα εξελίσσεται σε αγαπημένο προορισμό των ξένων επενδυτών, αφού σύμφωνα με έρευνα της Ernst & Young με τίτλο «Attractiveness Survey» ο αριθμός των άμεσων ξένων επενδύσεων που κατευθύνθηκαν στην πατρίδα μας το 2020 αυξήθηκε κατά 77%.
Την ίδια ώρα οι επενδύσεις στην Ευρώπης κατέγραφαν μείωση κατά 13%, γεγονός που από μόνο του σημαίνει πολλά καθώς η Ελλάδα σκαρφαλώνει έξι «σκαλοπάτια» στη σχετική κατάταξη εβρισκόμενη πλέον στην 23η θέση, έναντι της 29ης το 2019 και 12 σκαλοπάτια συγκριτικά με το 2018 που κατείχε την 35η θέση.
Βασικός πυρήνας της αλλαγής του οικονομικού κλίματος είναι η αποτελεσματική πολιτική που ασκείται στο εσωτερικό, παρά τις αντιξοότητες και την αβεβαιότητα που προκαλεί η πανδημία. Και αυτό μεταφράζεται σε προσέλκυση νέων σημαντικών επενδύσεων οι οποίες αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας μετά την ύφεση που προκάλεσε ο κορωνοϊός.
Ελκυστική επενδυτικά η Ελλάδα
Επί της ουσίας η έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τη θετική μεταστροφή της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας απέναντι στην Ελλάδα, η οποία είχε καταγραφεί τα δύο προηγούμενα χρόνια. Από τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 είναι προφανές ότι οι επενδυτές εκτιμούν ότι η ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού βελτιώθηκε αισθητά και, το σημαντικότερο, κρίνουν ότι η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια της πολιτικής που ακολουθείται για την ελκυστικότητα και όχι αποτέλεσμα της συγκυρίας.
Σε σημαντικό βαθμό βοήθησε και το γεγονός ότι η χώρα μας διαθέτει, ήδη, ένα νέο λειτουργικό εργασιακό πλαίσιο και, κυρίως, ένα γιγάντιο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που θα κινητοποιήσει περισσότερα από 70 δισ. εθνικών, ευρωπαϊκών και ιδιωτικών κεφαλαίων σε ορίζοντα δεκαετίας. Άλλωστε το γεγονός ότι επιχειρήσεις όπως η Microsoft, η Pfizer, η Cisco, η Fraport και η Volkswagen εμπιστεύτηκαν τη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, μεταφράζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης.
Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επενδύσεων
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη:
-Οι 7 στους 10 επενδυτές αναγνωρίζουν ότι η χώρα ακολουθεί σήμερα μια αποτελεσματική πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων.
-Το 28% των επενδύσεων κατευθύνθηκαν στον κλάδο των υπηρεσιών προς επιχειρήσεις και επαγγελματικών υπηρεσιών και το 23% στις υπηρεσίες λογισμικού και πληροφορικής, δυο δυναμικούς κλάδους έντασης γνώσης.
– Το ποσοστό όσων εκτιμούν ότι η εικόνα της χώρας ως πιθανού επενδυτικού προορισμού έχει βελτιωθεί τον τελευταίο χρόνο, εκτινάχθηκε από 38% σε 62%, ενώ τρεις στους τέσσερις επενδυτές (75%) αναμένουν περαιτέρω βελτίωση την επόμενη τριετία, το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών όπου πραγματοποιήθηκαν παρόμοιες έρευνες φέτος.
– Το 71% των επιχειρήσεων, από 62% το 2020 και 50% το 2019, πιστεύουν ότι η χώρα μας ακολουθεί, σήμερα, μια ελκυστική πολιτική για τις επενδύσεις.
– Το 34% των ερωτώμενων, έναντι 28% το 2020, δηλώνουν ότι σκοπεύουν να επενδύσουν στην Ελλάδα τον επόμενο χρόνο.
-Η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση αναδεικνύονται σε σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις επενδυτικές αποφάσεις. Δυο στις τρεις επιχειρήσεις (64%) ανέφεραν ότι θα δίνουν πλέον μεγαλύτερη σημασία σε ζητήματα βιωσιμότητας όταν λαμβάνουν τις επενδυτικές τους αποφάσεις, ενώ τρεις στους τέσσερις (76%) δήλωσαν ότι οι ισχυρές πολιτικές βιωσιμότητας και καθαρής τεχνολογίας επηρεάζουν σημαντικά την απόφασή τους να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Δείτε επίσης: «Ανάσα» τα πρώτα 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης