Με το… διπλωματικό μαχαίρι στα… δόντια και απορρίπτοντας τη λογική “σφάξε με πασά μου ν΄αγιάσω” θα προσέλθει η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 10ης Δεκεμβρίου, απαιτώντας από τους εταίρους της να καταδικάσουν εμπράκτως την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας.
Το Μέγαρο Μαξίμου και ο Νίκος Δένδιας θα καταστήσουν σαφές στις Βρυξέλλες ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι με την Άγκυρα, απαιτώντας κυρώσεις εδώ και τώρα.
“Η Τουρκία είχε τον χρόνο να επιλέξει τον δρόμο της. Και τον σπατάλησε σε προκλήσεις. Είχε την ευκαιρία που της πρόσφεραν τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη και δεν την αξιοποίησε. Εξέλαβε την στάση της Ε.Ε. σαν αδυναμία και συνέχισε τις προκλήσεις και την απόπειρα τετελεσμένων. Το μήνυμα της Ελλάδας ήταν και είναι σαφές. Δεν μπορεί μια χώρα που δηλώνει ότι θέλει να είναι στρατηγικός εταίρος της Ε.Ε., να αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της Ε.Ε. Ούτε να παραβιάζει τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Ούτε να υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή” επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη.
Προσθέτουν δε πως η προκλητική στάση της Τουρκίας δεν πρέπει να υποτιμάται από κανένα. Όπως δεν μπορεί να αγνοείται το γεγονός ότι κρίνεται η πλέον η αξιοπιστία της Ευρώπης…
Υπό αυτά τα δεδομένα παραμένει στο τραπέζι το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης και 16ης Οκτωβρίου όσον αφορά το εμπάργκο όπλων.
“Δεν μπορεί ευρωπαϊκές σφαίρες, να στραφούν εναντίον της” σημειώνουν εμφατικά από το Μέγαρο Μαξίμου.
Αξιολογώντας τα όσα έγιναν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. αναφορικά με την Τουρκία, στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι η γειτονική χώρα δεν αντιλήφθηκε το θετικό μήνυμα της Ευρωπαϊκή Ένωσης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου. Αντίθετα, συνέχισε την παραβατική συμπεριφορά της και μάλιστα, με παντελώς απαράδεκτο τρόπο, φτάνοντας στο σημείο να απειλήσει με πόλεμο την Ελλάδα, αν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.
Ναι μεν, αλλά… για τις διερευνητικές
Την ίδια στιγμή, ο Νίκος Δένδιας διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επανέναρξη των διερευνητικών επαφών εφόσον στην Άγκυρα πρυτανεύει η λογική.
Η Ελλάδα επιθυμεί μια εποικοδομητική σχέση με την γειτονική χώρα και έχει δηλώσει επανειλημμένα την ετοιμότητά της για συνέχιση των διερευνητικών επαφών από το σημείο που διακόπηκαν με τουρκική ευθύνη. Πάντοτε βέβαια με την προϋπόθεση ότι θα σταματήσουν οι προκλήσεις και θα υπάρξει ουσιαστική αποκλιμάκωση Δεν μπορεί, όμως η Ελλάδα να δεχτεί σαν κίνηση καλής θέλησης και αποκλιμάκωσης την προσχηματική απόσυρση του Oruc Reis δέκα μέρες πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο” επισημαίνουν στο Politic υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών.
Σημειώνουν ως πως “εάν η Τουρκία θέλει διάλογο και αποκλιμάκωση οφείλει να το αποδείξει στην πράξη. Και για να το αποδείξει χρειάζεται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια”.