Αναμφίβολα η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο ήταν ιστορική. Το θερμό χειροκρότημα που εισέπραξε και οι συνεχείς διακοπές της ομιλίας του το αποδεικνύουν, με την Αθήνα να υπερηφανεύεται ότι η Ελλάδα πέτυχε το στόχο της εκπέμποντας ξανά εθνική αυτοπεποίθηση. Από όποια πλευρά και αν αξιολογήσει κανείς τη χθεσινή ομιλία, εκείνο που μένει ως τελική ανάγνωση είναι ότι η χώρα μας βάζει τις ΗΠΑ «ασπίδα» στην Τουρκία και προσπαθεί να αποκτήσει υπεροπλία στον αέρα αγοράζοντας τα μαχητικά F-35.
Πρώτη επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να καταστήσει σαφές στην Άγκυρα και μέσω αυτής σε όλη την οικουμένη ότι η Ελλάδα επέστρεψε δυναμικά στο παγκόσμιο και περιφερειακό γίγνεσθαι. Θέλησε και κατάφερε να πείσει ότι εξακολουθεί να διαθέτει ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια και τη Ν.Α. Ευρώπη, διαφημίζοντας το ρόλο της ως αξιόπιστο εταίρο της Αμερικής, αλλά ως πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης.
Γιατί δεν είπε τη λέξη «Τουρκία»
«Η Ελλάδα είναι ο ηθικός θεματοφύλακας της ελευθερίας και της δημοκρατίας» σημείωναν κυβερνητικές πηγές, εξηγώντας πως η Ελλάδα διεκδικεί αφενός να «φρενάρει» τον στρατιωτικό εξοπλισμό της Τουρκίας και αφετέρου να αποκτήσουμε εμείς πρώτο λόγο στην αμερικανική στρατηγική. Όσο για το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ανέφερε ούτε μια φορά τη λέξη «Τουρκία», κυβερνητικοί αξιωματούχοι απαντούν στην… κακοπροαίρετη κριτική λέγοντας πως το έπραξε στοχευμένα ούτως ώστε να μην θεωρήσουν τα μέλη του Κογκρέσου ότι αξιοποιεί το βήμα που του δόθηκε προκειμένου να… γκρινιάξει δημόσια για την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας.
Όσον αφορά την επιθυμία μας να ενταχθούμε στο πρόγραμμα των F-35, εφόσον υπάρξει συμφωνία θα τα αποκτήσουμε από το 2028 και μετά. Αυτή, άλλωστε θα είναι και η χρονική περίοδος που θα έχουμε ανάγκη από αεροσκάφη 5ης γενιάς αλλά και δημοσιονομικό χώρο για να μπορούμε να τα αποκτήσουμε, καθώς η χώρα δεν κάνει δαπάνες έξω από τις δημοσιονομικές της δυνατότητες.
Κέρδος η δραστηριοποίηση της ΕΑΒ για τα F-35
Είναι πάντως σημαντικό το γεγονός ότι ήδη η ΕΑΒ δραστηριοποιείται και είναι συμπαραγωγός κομματιών που αφορούν και το F-16 και το C-130. Την Παρασκευή υπήρξε επίσημη ειδοποίηση από τη Lockheed Martin ότι ενδιαφέρεται σοβαρά να διερευνήσει τη δυνατότητα επέκτασης της επένδυσης στην ΕΑΒ. Έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια εκσυγχρονισμού της εταιρείας και μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της κυρίως στο πρόγραμμα viper. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη, καθώς η Lockheed Martin πρώτη φορά ενδιαφέρεται να επενδύσει στην ΕΑΒ. Δεν θα συζητούσαμε για πλειοψηφικό ποσοστό αλλά μόνο για ένα ποσοστό ώστε το Δημόσιο να εξακολουθεί να κρατάει τον έλεγχο της ΕΑΒ. Η χώρα πιστή στο δόγμα να έχει αεροσκάφη και από τη Γαλλία και τις Η.Π.Α. θα χρειαστεί μια μοίρα F-35 -αεροσκαφών 5ης γενιάς- σε βάθος χρόνου προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της αεροπορίας για τα επόμενα 20-30 χρόνια.
Δείτε επίσης: Μητσοτάκης στο Κογκρέσο: Δεν θα ανεχθούμε αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας μας (vid)