Η Ελλάδα ενισχύει την έρευνα και την καινοτομία μέσω του CERN

Η Ελλάδα ενισχύει την έρευνα και την καινοτομία μέσω του CERN

Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος συναντήθηκε με τον νέο πρόεδρο του Συμβουλίου του CERN, Κωνσταντίνο Φουντά, κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις και τους χώρους διεξαγωγής των πειραμάτων του CERN.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο υπουργός συνοδευόταν από την υφυπουργό Ανάπτυξης, αρμόδια για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Ζωή Ράπτη, και τον γενικό γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας, Τάσο Γαϊτάνη, καθώς και από τον επικεφαλής της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, πρέσβη Ιωάννη Γκίκα.

Μετά την επίσκεψή του, ο υπουργός δήλωσε: «Η Ελλάδα, ως ιδρυτικό μέλος του CERN, υποστηρίζει σθεναρά την ανάγκη διατήρησης της εξέχουσας θέσης του ως παγκόσμιου ηγέτη στην έρευνα της φυσικής υψηλών ενεργειών». «Πιστεύουμε ότι είναι θεμελιώδους σημασίας η διατήρηση του ηγετικού ρόλου του CERN».

Επιπλέον, τόνισε τη σημασία της βασικής έρευνας που διεξάγεται στο CERN και των δευτερογενών επιδράσεών της στην έρευνα και την καινοτομία στην Ευρώπη. Ως κράτος μέλος της ΕΕ, επεσήμανε ότι η ΕΕ πρέπει να στηρίξει το CERN, δεδομένου ότι είναι ζωτικής σημασίας για τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ και τη διατήρηση της βιομηχανικής της βάσης.

Η Ελλάδα συμμετέχει στο πείραμα και στηρίζει το CERN ως ιδρυτικό μέλος, με 200 Έλληνες επιστήμονες να εργάζονται και να συμμετέχουν με διάφορες επιστημονικές ιδιότητες. Η οικονομική συνδρομή ανέρχεται σε 12 εκατ. ευρώ και καταβάλλεται από τη γενική γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης.

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό.

©

Loading

Play