Τη 2η θέση παγκοσμίως στον τομέα των βέλτιστων διαγωνιστικών διαδικασιών στα έργα Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) κατέκτησε η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση “Benchmarking Infrastructure Development 2024” της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ανάμεσα στα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη στην έκθεση για την κατάταξη των χωρών, είναι η διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού, η οικονομική αποδοτικότητα των έργων και η διαφάνεια της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Μονάδα Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει αναπτύξει καινοτόμους τρόπους χρηματοδότησης των έργων. Η συμμετοχή Ευρωπαϊκών Τραπεζών (EIB, EBRD) στη χρηματοδότηση των έργων, η μίξη ευρωπαϊκών και ιδιωτικών πόρων και η αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, αποτελούν δοκιμασμένες βέλτιστες πρακτικές, αναδεικνύοντας την χώρα μας ως μία από τις πλέον καινοτόμες χώρες στη χρηματοδότηση έργων ΣΔΙΤ.
Για το θέμα αυτό, ο κ. Παπαθανάσης, υπογράμμισε: “Αυτή η κορυφαία θέση στον παγκόσμιο χάρτη, από έναν διεθνή οργανισμό με το ειδικό βάρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, έρχεται σε συνέχεια ανάλογων θετικών αξιολογήσεων για την πορεία της οικονομίας και της χώρας γενικότερα, μετά από το 2019.”
Ενώ, ο διευθυντής της Μονάδας ΣΔΙΤ του υπουργείου, Νίκος Σέργης, τόνισε: “Οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αποτελούν έναν από τους πλέον αποτελεσματικούς μηχανισμούς για την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής, καθώς συνδυάζουν τη χρηματοδοτική ευελιξία του ιδιωτικού τομέα με την κοινωνική ευθύνη και την στρατηγική κατεύθυνση του δημόσιου τομέα.”