Η Ελλάδα μετρά πληγές, αναζητά εμπρηστές και κλαίει πάνω από τα καμένα
(EUROKINISSI)

Η Ελλάδα μετρά πληγές, αναζητά εμπρηστές και κλαίει πάνω από τα καμένα

Συμπληρώνεται περίπου μια εβδομάδα από την έναρξη των μέγα πυρκαγιών. Σε αυτές τις περίπου 7 ημέρες η Ελλάδα μετρά πληγές, αναζητά εμπρηστές και κλαίει πάνω από τα καμένα, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς από δασικές πυρκαγιές φέτος έχουν καεί περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια στρέμματα έως τις 23 Αυγούστου.

Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι η χρονιά είναι πολύ δύσκολη και ο δασικός μας πλούτος υπέστη μια τεράστια καταστροφή σε αγροτολιβαδικές εκτάσεις ή χαμηλές βλαστήσεις. Εδώ έγκειται μια σημαντική διαφοροποίηση, καθώς κάθε στρέμμα που καίγεται δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι κάηκε εξ ολοκλήρου ένα δάσος. Αυτό προκύπτει από την τελική έκθεση του Copernicus για τις καμένες εκτάσεις από τις προ ενός μηνός πυρκαγιές στη Ρόδο όπου το 91% των εκτάσεων που κάηκαν υπέστησαν, μικρής ή μεσαίας κλίμακας ζημιές.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι φλόγες έπληξαν 176.287 στρέμματα. Σε 131.551 στρέμματα διαπιστώθηκαν μέτριας κλίμακας ζημιές, ενώ σε 30.164 παρατηρήθηκαν μικρής η αμελητέας σοβαρότητας φθορές. Σοβαρές ζημιές καταγράφηκαν σε 14.509 στρέμματα, όπως αναφέρεται στο πόρισμα του Copernicus, ενώ πλήρης καταστροφή καταγράφηκε σε μόλις 63 στρέμματα, δηλαδή στο 0,03% του συνόλου.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι ουσιαστικά πρόκειται για χαμηλής και πολύ χαμηλής ένταση στη σφοδρότητα της καύσης. Πρακτικά, δηλαδή, έχουμε άκαυτα δέντρα, άκαυτες νησίδες και συστάδες δέντρων και τμήματα με καμένη θαμνώδη βλάστηση, μη δασικού χαρακτήρα.

Έλλειμμα συντονισμού

Αυτό, φυσικά, δεν ακυρώνει τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για τυχόν ζητήματα συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών και των διαφόρων φορέων. Από το Μέγαρο Μαξίμου απαντούν ότι τα τελευταία χρόνια υιοθετείται μία διαφορετική αντίληψη του τρόπου διοίκησης και της επιτελικής λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού. Με το που τελειώνει η αντιπυρική περίοδος ξεκινά, την αμέσως επόμενη ημέρα, η προετοιμασία για την επόμενη αντιπυρική περίοδο. Η Πυροσβεστική, η Πολιτική Προστασία, οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι Δασικές Υπηρεσίες, η Ελληνική Αστυνομία, οι Δήμοι κάθονται σε ένα τραπέζι και συνεργάζονται. Με απλά λόγια, στελέχη όλων των υπηρεσιών βρίσκονται στο Συντονιστικό Κέντρο και συντονίζουν επιτόπου τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν στα διάφορα μέτωπα ενώ υψηλός συντονισμός υπάρχει και με τις δυνάμεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η αντιπυρική στρατηγική

Όπως επισημαίνουν προτεραιότητες της στρατηγικής στη διαχείριση των πυρκαγιών παραμένει πρωτίστως η προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών, των κρίσιμων υποδομών και, βεβαίως, του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας. Μόνο στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιήθηκαν προληπτικές απομακρύνσεις σε 33 οικισμούς και αφορούσαν 14.316 ανθρώπους και 76 ζώα. Στη Δυτική Αττική έγιναν 188 απεγκλωβισμοί ατόμων και 100 ζώων. Ενώ πριν από ένα μήνα, στη Ρόδο, έγινε ο μεγαλύτερος απεγκλωβισμός πολιτών, που ξεπέρασε τις 20.000 ανθρώπους και τον εκθείασαν διεθνείς φορείς και Μέσα Ενημέρωσης.

Δείτε επίσης: Η κατάσταση της φωτιάς στην Πάρνηθα έχει βελτιωθεί σημαντικά

Loading