«Η Ελλάδα θεωρεί τον εαυτό της γέφυρα, γέφυρα μεταξύ της Βορειοανατολικής Αφρικής και της Ευρώπης. Και τα Βαλκάνια αποτελούν ακριβώς την προέκταση αυτής της γέφυρας προς τον Βορρά. Αυτός ο ρόλος μας δεν θα πρέπει να λησμονείται».
Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας κατά την έναρξη των εργασιών της διεθνούς ημερίδας που διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ) υπό τον τίτλο «Τα Δυτικά Βαλκάνια στο υφιστάμενο πλαίσιο προκλήσεων και απειλών ασφαλείας».
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η Ελλάδα «αποτελεί γέφυρα, αλλά μπορεί να έχει και τον ρόλο του αναχώματος. Ενός αναχώματος στην ισλαμική ριζοσπαστικοποίηση και τρομοκρατία». Αυτός ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή είναι κρίσιμης σημασίας για τη σταθερότητα και την ασφάλεια.
Ξεκαθάρισε, δε, ότι «υπήρξαν πολλοί εθελοντές από τις διεθνείς κοινότητες των Βαλκανίων στον ISIS», ωστόσο, «ούτε ένας δεν προήλθε από τη μουσουλμανική κοινότητα της Δυτικής Θράκης της Ελλάδας». Η μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης δεν έδωσε ούτε έναν εθελοντή σε ριζοσπαστική ομάδα, γεγονός που καταδεικνύει τη σταθερότητα της στην περιοχή.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, επισημαίνοντας την ανάγκη συνεργασίας και συντονισμένων δράσεων για την ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια.
«Οι προκλήσεις στα Βαλκάνια δεν πρέπει να υποτιμούνται, καθώς αυτή η περιοχή έχει αποδειχθεί δύναμη για ολόκληρο τον κόσμο», υπογράμμισε ο Δένδιας, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα υπήρξε ανέκαθεν ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια».
Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι «η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να αποτελέσει καίρια καμπή για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας στα Δυτικά Βαλκάνια» και τόνισε τη δέσμευση της Ε.Ε. για την ειρηνική επίλυση των διαφορών.
Η ημερίδα αποτελεί μια ευκαιρία για τον σχεδιασμό βιώσιμων απαντήσεων σε σύγχρονες προκλήσεις και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής.