Η Ελλάδα μπορεί να παίξει θετικό και μεσολαβητικό ρόλο ήπιας ισχύος στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων, λειτουργώντας με «σταθερές» και όχι μόνον αντιδρώντας στις πρωτοβουλίες των άλλων, τόνισε ο πρώην επίτροπος Μετανάστευσης και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, στη συζήτηση με θέμα «η περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», στο πλαίσιο του συνεδρίου «Μεταπολίτευση 1974-2024, 50 χρόνια Εξωτερική Πολιτική».
Στη συζήτηση, που έγινε μεταξύ του κ. Αβραμόπουλου και του πρέσβη ε.τ Γιώργου Γεννηματά, τονίστηκε επίσης ότι η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε περισσότερο τις ευκαιρίες που της δόθηκαν, βάζοντας στην ατζέντα της τη Μέση Ανατολή μετά από δεκαετίες, στροφή που αποφορτίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δείχνοντας ότι «δεν επιδιώκει να ανοίξει νέο μέτωπο με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Στο ερώτημα για τις σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε ότι «πρέπει να συνεχιστεί» στη βάση αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης.
Ο πρέσβης Γεννηματάς, αναφερόμενος στην τουρκική πολιτική, σημείωσε ότι η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε τον ρόλο της στη Μέση Ανατολή και τον προετοίμασε από το 2003, όταν έκλεισε το Ιντσιρλίκ, δημιουργώντας ένα «θεατρικό» επεισόδιο στο Νταβός το 2009. Αυτή η αλλαγή πολιτικής δείχνει ότι από το 1920 ως το 1990 η κεμαλική Τουρκία δεν είχε εντάξει την περιοχή της Μέσης Ανατολής στην εξωτερική της πολιτική.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η Τουρκία έχει ισχυροποιήσει τη σχέση της, αλλά η στροφή της στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή αποφορτίζει την ένταση με την Ελλάδα, καθώς δεν είναι στις προτεραιότητες της Άγκυρας να ανοίξει μέτωπο με την Ελλάδα και την ΕΕ.
Δεδομένου ότι η κατάσταση στον βαλκανικό χώρο δείχνει επιστροφή του λαϊκισμού και εθνικισμού, ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι «πρέπει να αποκτήσει σταθερές» η Ελλάδα.
Η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, υπογράμμισε, δεν είναι σε καλό δρόμο, επισημαίνοντας ότι το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης επαναφέρει το Δουβλίνο από την πίσω πόρτα και επεσήμανε τον κίνδυνο, ενόψει των εξελίξεων στη Συρία, να ανοίξει ο δρόμος στην τρομοκρατία, «χωρίς βέβαια να συγχέουμε τους πρόσφυγες με τους τρομοκράτες».
Ο κ. Αβραμόπουλος ανησυχεί για την προοπτική της Συρίας, σημειώνοντας ότι συνήθως άλλοι αρχίζουν τις επαναστάσεις και άλλοι τις τελειώνουν.
Για τις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας, η θέση των ΗΠΑ είναι «να τα βρουν» και αυτό υποδηλώνει και η τοποθέτηση του νέου πρέσβη.
Η συζήτηση συντονίστηκε από δημοσιογράφο με τη συμμετοχή του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που διοργάνωσε τη διήμερη εκδήλωση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ