Η Ελλάδα προγραμματίζει πρόωρη αποπληρωμή 5 δισ. ευρώ το 2025, αναφέρει ο Κ. Μητσοτάκης

Η Ελλάδα προγραμματίζει πρόωρη αποπληρωμή 5 δισ. ευρώ το 2025, αναφέρει ο Κ. Μητσοτάκης

Οι πρόωρες αποπληρωμές αντικατοπτρίζουν την ισχυρή θέση της ελληνικής οικονομίας. Πιστεύω ότι θα πρέπει να περιμένετε επιπλέον αποπληρωμές ύψους 5 δισεκατομμυρίων το 2025 από τα δάνεια του Greek Loan Facility που θα ωρίμαζαν μεταξύ 2033 και 2042, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση που είχε με τη δημοσιογράφο Francine Lacqua στο πλαίσιο εκδήλωσης του Bloomberg με τίτλο «The New Era of Greek Banking». Η Ελλάδα δοκιμάστηκε πάρα πολύ κατά τη δεκαετία της κρίσης, η οποία ήταν αναίτια μακρόσυρτη, για λόγους που είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πολλές φορές.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η δημοσιονομική πειθαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν συνιστά απλώς προτεραιότητα, αλλά αποτελεί θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζονται όλες οι άλλες πολιτικές» της κυβέρνησης, καθώς και ότι έχει επιτευχθεί «αύξηση των εσόδων μειώνοντας τους φόρους. Καταφέραμε να διατηρήσουμε αυτούς τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ταυτόχρονα να μειώσουμε το χρέος μας με ρυθμό ρεκόρ». Επισήμανε πως «γνωρίζουμε ότι όποιο όφελος δημιουργήσουμε από τη μείωση της φοροδιαφυγής, δεν μπορούμε απαραίτητα να ξοδέψουμε τα χρήματα, αλλά μπορούμε να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές».

Απαντώντας σε ερώτηση για την εξέλιξη των επενδύσεων στα επόμενα δύο τρίμηνα, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Αν μη τι άλλο, η Ελλάδα πηγαίνει ενάντια στις τάσεις που παρατηρούμε. Έχουμε μία άνετη, σταθερή πλειοψηφία και τη δέσμευση, την σαφή προσωπική μου δέσμευση, ότι θα ολοκληρώσουμε την θητεία μας και οι επόμενες εκλογές θα γίνουν την άνοιξη, αρχές του καλοκαιριού του 2027. Οι επενδυτές γνωρίζουν ότι έχουμε λίγο περισσότερα από δυόμισι χρόνια έως τη λήξη της θητείας μας».

Επιπλέον, υπογράμμισε πως «όταν εξετάζουμε τη γεωπολιτική, αυτό που μπορεί να είναι πρόκληση μπορεί επίσης να είναι ευκαιρία. Για παράδειγμα, η Ελλάδα προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες μαζί με τις προκλήσεις».

Αναφερόμενος στην υγεία του τραπεζικού τομέα, ανέφερε πως «οι τράπεζες τα πάνε πολύ καλά. Έχουν εξυγιάνει τον ισολογισμό τους». Κατέληξε λέγοντας πως «αυτό έχει αντιμετωπιστεί» αναφορικά με τα προηγούμενα προβλήματα, και εξέφρασε την πίστη του στην ανάγκη για έναν τραπεζικό ανταγωνισμό.

Επίσης, σχετικά με τη στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ, σημείωσε ότι «η ελληνική διμερής σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι βαθιά ισχυρή. Έχουμε Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ, την οποία υπογράψαμε για πέντε χρόνια».

Πρόσθεσε ότι «έχουμε κάνει αυτή τη σχέση να μην αφορά μόνο την άμυνα και την ασφάλεια, αλλά έχει γίνει και μια ισχυρή οικονομική σχέση».

Υπογράμμισε δε ότι «η καλύτερη απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι είναι αναπόφευκτη η μετατόπιση της Ευρώπης προς τα δεξιά, είναι να είσαι υποστηρικτής και να πιστεύεις στις πολιτικές που ακολουθείς».

Σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, επεσήμανε ότι «δεν μπορούμε να συζητήσουμε για την ειρήνη στην Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία» και ότι «πρέπει να δώσουμε τα μέσα να αμυνθεί».

Στην τελική, η Ελλάδα φαίνεται να πηγαίνει κόντρα στις τάσεις όσον αφορά τις επιδόσεις της οικονομίας, το γενικότερο πολιτικό περιβάλλον. «Η κυβέρνηση να τους δώσει τα εργαλεία για να το κάνουν αυτό» δήλωσε, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που αναμένονται στο μέλλον.

Loading