Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο «ανέβασε» την… πίεση του Ταγίπ Έρντογαν και «άναψε τα αίματα» με την Τουρκία. Έκτοτε οι τουρκικές προκλήσεις έχουν κλιμακωθεί και πολλαπλασιαστεί. Όχι μόνο σε επίπεδο φραστικών επιθέσεων από τον Τούρκο Πρόεδρο, αλλά και με τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα των τουρκικών μαχητικών που πραγματοποιούν υπερπτήσεις εντός του ελληνικού εναέριου χώρου. Η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις, ενημερώνει διαρκώς την Ε.Ε. και προσπαθεί να μην «πέσει» στην παγίδα της τουρκικής όξυνσης.
Ήδη, πάντως, τις υπερπτήσεις διαδέχθηκε η αύξηση των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο και η απόφαση της Άγκυρας να στείλει εκ νέου το ερευνητικό σκάφος «Γιουνούζ» στο Αιγαίο, θέλοντας να προκαλέσει ανοιχτά την Ελλάδα, αφού θα πραγματοποιεί… έρευνες ανάμεσα στη Λήμνο, τη Λέσβο και τη Χίο.
Η στάση αναμονής και η στρατηγική Μητσοτάκη
Επί του παρόντος στην Αθήνα κρατούν στάση αναμονής και προσπαθούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, διαμηνύοντας ότι διάλογος με καθεστώς ύβρεων δεν μπορεί να γίνει. Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη διαμηνύουν ότι ο Πρωθυπουργός θα συνεχίσει να υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τα εθνικά δίκαια. «Αντιλαμβανόμαστε την ενόχληση της τουρκικής ηγεσίας η οποία εκφράστηκε από την πρώτη στιγμή, λόγω της απολύτως επιτυχημένης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπου έθεσε όλα τα ζητήματα και ενίσχυσε σημαντικά τη διεθνή θέση της χώρας», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Διευκρινίζουν, μάλιστα, πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον Τούρκο Πρόεδρο που με τις άκρως προκλητικές δηλώσεις του επιδιώκει την όξυνση. Η Κυβέρνηση ακολουθεί εξωτερική πολιτική αρχών και δεν θα μπει σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Παράλληλα δεν πρόκειται -όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας- να πέσουμε στην παγίδα της όξυνσης κατ’ επιλογήν της άλλης πλευράς. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος ούτε να απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο στην Τουρκία, ούτε να μπούμε σε μια διαδικασία αντιδικιών. Δεν ακολουθούμε την οξύτητα, ούτε επιλέγουμε να αντιδράσουμε με τον τρόπο που η άλλη πλευρά θέλει να μας επιβάλει. Έχουμε τη δική μας πολιτική και τις δικές μας θέσεις που είναι απολύτως καθαρές και επαναλαμβάνονται κάθε φορά σε όλα τα διεθνή φόρα».
Η επιμονή στο διεθνές δίκαιο
Είναι αλήθεια ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν βρίσκονται στην καλύτερη φάση τους. Το μήνυμα της Αθήνας, πάντως, είναι σαφές. Δεν πρόκειται -όπως τονίζει ο Υπουργός Εξωτερικών- να δεχτούμε την παραβατικότητα. «Θα μείνουμε πάντα στις πάγιες θέσεις μας, θα υπερασπίζουμε το Διεθνές Δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και θα προβάλλουμε προς τη διεθνή σκηνή και τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας την τουρκική παραβατικότητα για να καταλάβουν ότι η Ελλάδα δέχεται απειλή».
Δείτε επίσης: Ανησυχία στον Εβρο μετά τη χαμηλή πτήση πολεμικών αεροσκαφών – Συνεχίζεται το ντελίριο της Άγκυρα