ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η Ελλάδα στέλνει την Τουρκία στις «συμπληγάδες» της Ε.Ε.

Το πρώτο «ταμείο» της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου είναι ότι η χώρα μας στέλνει την Τουρκία στις «συμπληγάδες» της Ε.Ε., αφού για πρώτη φορά υπάρχει σαφής καταδίκη της επιθετικής συμπεριφοράς της Άγκυρας.

Το κοινό «μπλοκ» που διαμορφώνεται μεταξύ Αθήνας, Λευκωσίας και Καΐρου διαμορφώνει νέους συσχετισμούς στη Μεσόγειο, στέλνοντας το μήνυμα ότι ουδείς μπορεί να εμπαίζει τη διεθνή νομιμότητα αλλά και να πυροδοτεί εντάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός «οι θέσεις μας ταυτίζονται στην καταδίκη της προκλητικής πρακτικής και της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας. Γιατί η παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους Nautical Geo, όπως και οι απειλές για νέες παράνομες γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, δυστυχώς δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας των προθέσεών της».

Ο μοναδικός δρόμος προόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Με την παραπάνω φράση ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την Τουρκία να επιδείξει εφεξής εποικοδομητική στάση ως προς την επίλυση των ζητημάτων, καθιστώντας αδιαπραγμάτευτο πως μοναδικός δρόμος προόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι οι δεσμευτικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
«Η Ελλάδα δηλώνει τις προθέσεις της με τις πράξεις της. Θωρακίζει την άμυνά της, υπογράφει συμφωνίες συνεργασίας με όλους, πάντα υπό το φως του Διεθνούς Δικαίου. Και διαμορφώνει συμμαχίες που εδραιώνουν τον στρατηγικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, όμως ταυτόχρονα και την ισχύ της ασφάλειας, της διεθνούς νομιμότητας και της ειρήνης» επισήμανε ο πρωθυπουργός, στέλνοντας τα σχετικά… μηνύματα στον Ταγίπ Ερντογάν.

Στην Κοινή Διακήρυξη της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής, οι τρεις ηγέτες επαναβεβαιώνουν την αποφασιστικότητά τους για τη συνέχιση της συνεργασίας σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος ενισχύοντας την ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Τα πολλαπλά μηνύματα στην Άγκυρα

Σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής απευθύνουν μήνυμα προς την Τουρκία να απέχει από προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, όπως η παρενόχληση ερευνητικών πλοίων που έχουν αδειοδοτηθεί από την Ελλάδα ή την Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι σε ένα επιθετικό περιβάλλον ή υπό την απειλή χρήσης βίας δεν μπορεί να διενεργηθεί παραγωγικός διάλογος με αποτελέσματα.

Υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία «του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας».
Τέλος, είναι σημαντικό ότι απορρίπτουν τις παράνομες γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες από τουρκικά σκάφη στην Κυπριακή ΑΟΖ -υφαλοκρηπίδα, σε θαλάσσιες περιοχές που έχουν ήδη οριοθετηθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ενώ καταδικάζουν τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και όλες τις άλλες παράνομες δραστηριότητες σε περιοχές που βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.

Δείτε επίσης: Κομισιόν: Έκθεση – καταπέλτης για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr