Η Ελλάδα στοχεύει να είναι η πύλη εισόδου της Ινδίας στην Ευρώπη

Η Ελλάδα στοχεύει να είναι η πύλη εισόδου της Ινδίας στην Ευρώπη

Η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως το οραματικό έργο του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEEC) και φιλοδοξεί να αποτελέσει τη φυσική πύλη εισόδου της Ινδίας προς την Ευρώπη και πέρα από αυτήν, αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ινδία, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Hindu.

Βλέπουμε, επίσης, τον IMEEC ως κάτι περισσότερο από έναν απλό οικονομικό διάδρομο. Έχει μια έντονη γεωστρατηγική συνιστώσα και τη δυνατότητα να καταστεί ένας διάδρομος ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας. Αυτό θα ενισχύσει σημαντικά τη συνεργασία μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν, επουλώνοντας τις πληγές στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Γεραπετρίτης τονίζει ότι η συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή έχει καθυστερήσει τον σχεδιασμό του έργου, αλλά δεν πρέπει να υπονομεύσει το σκεπτικό που βρίσκεται πίσω από τον IMEEC.

Η Ελλάδα, όπως επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών, χαιρετίζει το δυνητικό ενδιαφέρον ινδικών εταιρειών για επενδύσεις σε ελληνικά λιμάνια, καθώς αναμένουμε ότι αυτό θα οδηγήσει στον εκσυγχρονισμό και στην επέκταση των λιμενικών υποδομών της χώρας μας. Αυτό, άλλωστε, ευθυγραμμίζεται με τη φιλοδοξία της Ελλάδας να αποτελέσει την πύλη του πρωτοποριακού διαδρόμου IMEEC προς την ευρωπαϊκή αγορά.

Όσον αφορά τις λιμενικές υποδομές, τα ελληνικά λιμάνια βρίσκονται σε στρατηγική θέση στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας, γεγονός που τα καθιστά ιδανικούς κόμβους μεταφορών για τη σύνδεση αυτών των τριών ηπείρων. Σημειώνει ότι αρκετά ελληνικά λιμάνια είναι ήδη κέντρα διαμετακομιστικού εμπορίου και στοχεύουμε να ενισχύσουμε τη χωρητικότητά τους.

Όπως προσθέτει, η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ινδία πριν από έναν χρόνο κατέδειξε τη σταθερή δέσμευσή μας για την ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μας.

Στην συνάντηση με τον Ινδό ομόλογό του, δρ. Subrahmanyam Jaishankar, θα συζητηθούν οι σημαντικές ευκαιρίες για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μας σε διάφορους τομείς, όπως η θαλάσσια ασφάλεια, η ναυτιλία, το εμπόριο και οι επενδύσεις.

Η Ινδία και η Ελλάδα αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στις αντίστοιχες γεωγραφικές τους περιοχές, δηλαδή στον Ινδο-Ειρηνικό και τη Μεσόγειο. Η Ελλάδα, ως η αρχαιότερη δημοκρατία, μοιράζεται ισχυρούς δεσμούς με την Ινδία, η οποία είναι η πολυπληθέστερη δημοκρατία στην ιστορία.

Ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει πως οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας παρουσιάζουν σημαντικές ανεξερεύνητες δυνατότητες. Οι τομείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν τα δομικά υλικά, τα τρόφιμα και ποτά και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Όσον αφορά τη Μέση Ανατολή, σημειώνει πως από την έναρξη της σύγκρουσης έχει επισκεφθεί την περιοχή πολλές φορές, ενώ επισημαίνει τις ελπίδες για την υποχώρηση των συγκρούσεων.

Η Ελλάδα θα εργαστεί ακούραστα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας για μία βιώσιμη ειρήνη σε αυτό το μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο. Το σύνθημά μας είναι να λειτουργήσουμε ως γέφυρα μεταξύ του Βορρά και του Νότου, της Ανατολής και της Δύσης.

Loading

Play