Η Ελλάδα ζητά από την Ευρώπη “κοινές απαντήσεις” κατά της Τουρκίας
EUROKINISSI @ Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ελλάδα ζητά από την Ευρώπη “κοινές απαντήσεις” κατά της Τουρκίας

Του Γιάννη Χαβιανίδη

“Κοινές απαντήσεις” κατά της Τουρκίας ζητά η Ελλάδα από την Ευρώπη, με την Αθήνα να επισημαίνει στις Βρυξέλλες ότι η Άγκυρα παραβιάζει συστηματικά, από τον περασμένο Φεβρουάριο, τις αρχές της Ένωσης και του ευρωπαϊκού κοινού κεκτημένου.

Το σκεπτικό της ελληνικής διπλωματίας είναι ότι οι προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας είναι επί της ουσίας προκλήσεις κατά της Ευρώπης και άρα κοινές. Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν στο Politic οτι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια οικογένεια που βασίζεται σε κοινές αξίες, με κυρίαρχη την αλληλεγγύη και το κράτος δικαίου. “Εκπτώσεις στα ζητήματα αυτά ακυρώνουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα και στέλνουν λάθος μηνύματα σε τρίτους. Είναι, λοιπόν, ανάγκη η Ευρώπη να σταθεί συνολικά στο ύψος των περιστάσεων και να απαντήσει με στιβαρότητα, χωρίς δισταγμούς, στις τουρκικές προκλήσεις”.

Στο ερώτημα κατά πόσο η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να πράξει αποτελεσματικά, η απάντηση των ίδιων πηγών είναι πως μπορεί. “Το δίλημμα είναι απλό και  εναπόκειται στην ίδια την Τουρκία να επιλέξει: διάλογο χωρίς απειλές και εκβιασμούς ή κυρώσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel ενόψει της επίσκεψης του κ.Michel στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα κι ενόψει της Ειδικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 Σεπτεμβρίου όπου θα συζητηθούν οι σχέσεις με την Τουρκία κι αν μέχρι τότε δεν υπάρχει πρόοδος, το ζήτημα των κυρώσεων θα βρεθεί έντονα στο τραπέζι”.

“Ως εδώ…”

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι η Τουρκία το έχει… παρατραβήξει με τις παράνομες και προκλητικές κινήσεις, για αυτό και ακούγεται εντονότερα το “ως εδώ και μη παρέκει”.

Επί της ουσίας η Άγκυρα ξεκίνησε να τραβά το σκοινί από τον περασμένο Νοέμβριο με την υπογραφή του παράνομου και ανυπόστατου τουρκολυβικού μνημονίου. Συνεχίστηκαν με την υποκίνηση μαζικής εισβολής κατατρεγμένων ανθρώπων στον Έβρο. Προσέλαβαν χαρακτήρα πρόκλησης σε ολόκληρο τον Πολιτισμένο Κόσμο με τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς και -αργότερα – της Μονής της Χώρας, σε τζαμιά. Κορυφώθηκαν με την έξοδο του Ορούτς Ρέις και μονάδων του τουρκικού Στόλου σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και παρατάθηκαν με την ανανέωση των παράνομων ναυτικών αγγελιών.

Μέχρι στιγμής, πάντως, η Άγκυρα δεν έχει δώσει κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης. Και ο μόνος τρόπος για αποδείξει κάτι τέτοιο είναι να αποσύρει τόσο το Ουρούτς Ρέις όσο και τα πολεμικά που το συνοδεύουν από τις περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η πολιτικής της “υπομονής”

Στην τουρκική προκλητικότητα η κυβέρνηση απαντά με πολιτική, διπλωματική και επιχειρησιακή ετοιμότητα, αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. “Θέλουμε -και το αποδείξαμε υπογράφοντας  τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο – την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας με όλες τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Διάλογος, όμως, κάτω από απειλές και προκλήσεις δεν γίνεται. Το μήνυμά μας -και το επανέλαβε πολλές φορές ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- είναι ξεκάθαρο: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Σταματούν οι απειλές, αρχίζουν διερευνητικές επαφές” τονίζουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ολλανδία: Σε πορτοκαλί λίστα τα ελληνικά νησιά- Καραντίνα 10 ημερών για τους ταξιδιώτες

Loading

Play