Η ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στο επίκεντρο των συζητήσεων

Η ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στο επίκεντρο των συζητήσεων

Στην προσπάθεια ανάδειξης των εγχώριων δυνατοτήτων της αμυντικής βιομηχανίας, ιδίως σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος συμμετείχε σήμερα, Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, στο 4ο ‘OT Forum’ του ‘Οικονομικού Ταχυδρόμου’ με κεντρικό τίτλο: ‘Ένα νέο Παραγωγικό Μοντέλο – Ελλάδα 2030’.

Ο κ. Δένδιας συνομίλησε με τις δημοσιογράφους Αλεξάνδρα Φωτάκη και Ελένη Στεργίου στην ενότητα με τίτλο ‘Πολιτικές και Κίνητρα για την ανάπτυξη της Αμυντικής Βιομηχανίας‘.

Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στη δημιουργία του ΕΛ.Κ.Α.Κ., του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, είπε ότι ‘φτιάχτηκε κατά τα πρότυπα προηγμένων χωρών για να γεφυρώσει το κενό ανάμεσα στις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και στις δυνατότητες του ελληνικού οικοσυστήματος’.

Εξήγησε ότι τα Επιτελεία ‘κατηγοριοποιούν τις ανάγκες τους μέσω μιας νέας διεύθυνσης καινοτομίας η οποία δημιουργήθηκε, τις μεταφέρουν στο ΕΛ.Κ.Α.Κ.’ και αυτό διατυπώνει το ερώτημα στο οικοσύστημα: ‘Μπορείτε να μας δώσετε απάντηση στη συγκεκριμένη ανάγκη;’

Ακόμη, προανήγγειλε ότι στις 12 και 13 Δεκεμβρίου έρχεται ο Γάλλος υπουργός Άμυνας στην Αθήνα για να εγκαινιάσουμε ένα συνέδριο συνεργασίας των οικοσυστημάτων αμυντικής καινοτομίας Ελλάδας και Γαλλίας, με κύριο διοργανωτή το ΕΛ.Κ.Α.Κ.

Για τα εξοπλιστικά, ο κ. Δένδιας διευκρίνισε ‘αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ζητάμε ελληνική συμμετοχή, με ένα δεδομένο ποσοστό – όταν είναι δυνατόν – της τάξης του 15-20%, περισσότερο και εγκατάσταση παραγωγής στην Ελλάδα, αλλά και μεταφορά τεχνογνωσίας’.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα για να επιβιώσει ‘είναι αναγκασμένη να έχει μια επαρκή αμυντική ικανότητα για να αποτρέψει έναν συγκεκριμένο τουλάχιστον επιθετικό γείτονα, ο οποίος μας απειλεί με πόλεμο’.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση ‘Ασπίδες’, εξηγώντας ότι ‘η αποστολή της ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα είναι μία από τις συνέπειες της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή’.

Αναφορικά με την Τουρκία, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ‘Δεν έχω, δεν είχα και δεν έχω πειστεί ότι η Τουρκία έχει αποστεί των πάγιων επιδιώξεών της’.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε επίσης ότι η Ευρώπη ‘οφείλει να έχει αμυντικό βραχίονα’, αλλά εξήγησε ότι δεν είναι καθόλου έτοιμη για ένα τέτοιο βήμα.

Επανέλαβε ότι η κεντρική στόχευση του υπουργείου είναι ‘να φτιάξουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις του 2030’.

Στο τέλος, αναφερόμενος στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε ‘Ούτε το ερώτημα δεν μπορώ να υιοθετήσω. Αλίμονο στη χώρα αν εγώ ήμουν η μοναδική λύση για την Προεδρία της Δημοκρατίας’.

Loading

Play