Το Πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Κλασικών Σπουδών, το οποίο διοργανώθηκε από την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών (CASS), το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας και την Ακαδημία Αθηνών, πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο από τις 6 έως τις 8 Νοεμβρίου. Στο Συνέδριο συμμετείχαν ειδικοί μελετητές, ακαδημαϊκοί και προσωπικότητες από τον πολιτιστικό και δημοσιογραφικό τομέα, καθώς και νέοι από όλο τον κόσμο για διεξοδικές συζητήσεις γύρω από το θέμα «Ο κλασικός πολιτισμός και ο σύγχρονος κόσμος». Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έστειλε συγχαρητήρια επιστολή, εκφράζοντας την προσδοκία ότι οι ακαδημαϊκοί θα προαγάγουν τις πολιτιστικές ανταλλαγές και την αμοιβαία μάθηση μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμών. Με μεγάλη χαρά παρατήρησα ότι οι δύο αρχαίοι πολιτισμοί της Κίνας και της Ελλάδας ενώνονται για να προωθήσουν την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και καταβάλλουν κοινές προσπάθειες για την ενίσχυση κατανόησης μεταξύ των πολιτισμών.
Οι πολιτισμοί αλληλοεπιδρούν λόγω της ποικιλομορφίας και αναπτύσσονται μέσω της ανταλλαγής. Τα τελευταία χρόνια, οι πολιτιστικές και ανθρωπιστικές ανταλλαγές μεταξύ Κίνας και Ελλάδας έχουν γνωρίσει άνθηση. Φέτος το καλοκαίρι, περισσότεροι από 160 φοιτητές από έξι κινεζικά πανεπιστήμια επισκέφθηκαν την Ελλάδα για εκπαιδευτικές δράσεις, ενώ εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Κέντρο Σινολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η γενική διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, κα Άννα Καραπαναγιώτου, χαρακτήρισε ένα γλυπτό ως φόρο τιμής στο πνεύμα του Ταοϊσμού και σύμβολο των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Οι ανταλλαγές αυτές προάγουν τις σχέσεις και την κατανόηση μεταξύ των δύο χωρών, ενώ οι ιδέες του Lao Zi βρίσκουν παραλληλίες με την ελληνική φιλοσοφία.
Η φιλία μεταξύ Κίνας και Ελλάδας έχει βαθιές ρίζες, με διαχρονικές ανταλλαγές μέσω του Δρόμου του Μεταξιού. Οι πολιτισμοί τους έχουν συνεισφέρει σημαντικά στην εξέλιξη του ανθρωπιστικού πολιτισμού. Ο Σι Τζινπίνγκ τόνισε ότι για την επίλυση των παγκόσμιων προβλημάτων απαιτείται η συνεργασία και η αλληλεγγύη όλων των χωρών. Η Κίνα επιδιώκει συνεργασίες που θα στηρίζονται στα αμοιβαία οφέλη, προτείνοντας πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη, την ασφάλεια και τον πολιτισμό, οι οποίες αποκαλύπτουν το ανοιχτό πνεύμα και την επιδίωξη της ειρηνικής ανάπτυξης.
Το μέλλον της ανθρωπότητας προϋποθέτει συνεργασία και αλληλεγγύη. Σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών, Κίνα και Ελλάδα θα πρέπει να συνεργαστούν για να προωθήσουν τις πολιτιστικές ανταλλαγές και να αντεπεξέλθουν στις κοινές προκλήσεις.