Του Γιάννη Χαβιανίδη
Θα ξεπεράσουν τις 4.000 οι προσλήψεις ΕΠΟΠ (επαγγελματιών οπλιτών) που εξετάζει η Κυβέρνηση, εξαιτίας της έντασης με την Τουρκία, ως τονωτική ένεση στα τρία “σώματα” των Ενόπλων Δυνάμεων.
Το πλάνο που κατέστρωσαν οι επιτελείς του Πενταγώνου βρίσκεται στα χέρια του αρμόδιου Υπουργού Εθνικής Άμυνας, με τις πρώτες προσλήψεις να εκτιμώνται στις αρχές του 2021. Στην περίπτωση, βέβαια, που κριθεί ότι η διαδικασία πρέπει να επισπευστεί, τότε είναι αυτονόητο ότι οι σχετικές κινήσεις θα γίνουν γρηγορότερα.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δώσει τη συγκατάθεσή του, με το βάρος να πέφτει στην πρόσληψη ΕΠΟΠ και λιγότερο σε Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ). Η διαφορά ανάμεσα στις δυο κατηγορίες είναι οι ΕΠΟΠ υπηρετούν 7 χρόνια και έχουν δικαίωμα μονιμοποίησης στον Ελληνικό Στρατό, ενώ οι Οπλίτες Ανακατάταξης υπηρετούν τρία χρόνια με δικαίωμα επανακατάταξης.
Η στελέχωση των Ενόπλων Δυνάμεων με περισσότερο προσωπικό κρίνεται επιβεβλημένη λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει η Άγκυρα.
Η Αθήνα πάντως συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο σε επίπεδο ΝΑΤΟ, καταγγέλλοντας την Τουρκία ότι με τη συμπεριφορά που υιοθετεί απέναντι στην πατρίδα μας θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη συνοχή της ίδιας της Συμμαχίας.
Μαραθώνιος διπλωματικών επαφών
Μάλιστα, την Τετάρτη η ελληνική πλευρά προέβη σε εκτενή παρουσίαση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναδεικνύοντας την τουρκική υπαιτιότητα και τις επιπτώσεις της στην ασφάλεια της Νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας.
Η Αθήνα τονίζει τη δέσμευση στο Άρθρο 1 του Καταστατικού Χάρτη ΝΑΤΟ, που αναφέρεται σε Χάρτη των Η.Ε. και ειδικότερα στο σημείο που αναφέρει την ειρηνική επίλυση διαφορών και την υποχρέωση μη χρήσης ή απειλής βίας. Ιδιαίτερα τονίστηκε η ανάγκη άμεσης απόσυρσης συνόλου τουρκικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου ORUÇ REIS, από την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουρκία: Αλαζόνας ο Μακρόν – Θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Ευρώπης