«Η επιμονή της Ελλάδας για 12 μίλια στο Αιγαίο είναι μέρος της προσπάθειας να εγκλωβίσει την Τουρκία» λέει η τουρκική κρατική τηλεόραση

«Η επιμονή της Ελλάδας για 12 μίλια στο Αιγαίο είναι μέρος της προσπάθειας να εγκλωβίσει την Τουρκία» λέει η τουρκική κρατική τηλεόραση

«Η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια θα αλλάξει τις ισορροπίες των συμφερόντων στο Αιγαίο» αναφέρει το τουρκικό κανάλι TRT Haber.

Επίθεση στην Ελλάδα εξαπέλυσε το τουρκικό κρατικό κανάλι TRT Haber, με αφορμή το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια από την Αθήνα.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, στο ρεπορτάζ οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι «η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια θα αλλάξει τις ισορροπίες των συμφερόντων στο Αιγαίο κατά της Τουρκίας. Σήμερα λόγω των νησιών της η Ελλάδα κατέχει το 40% του Αιγαίου σε περίπτωση της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί στο 70%.

Ως αποτέλεσμα το ποσοστό της ανοιχτής θάλασσας θα μειωθεί στο 19% από το 50% που είναι σήμερα, ενώ τα τουρκικά χωρικά ύδατα θα είναι λιγότερα από το 10% του Αιγαίου. Η επιμονή της Ελλάδας για 12 μίλια στο Αιγαίο είναι ένα μέρος της προσπάθειας να εγκλωβίσει την Τουρκία σε μια στενή θαλάσσια ζώνη όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην Αν. Μεσόγειο, και να την αποκλείσει από τις πηγές του φυσικού πλούτου. Η προσπάθεια της Ελλάδας να εμποδίσει τη έξοδο της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο ξεκίνησε όταν το 2010 βρέθηκαν κοιτάσματα αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου».

«H Ελλάδα με τις συνήθειες της από τον 19ο και 20ο αιώνα προσπαθεί να δημιουργήσει ένα προκλητικό κλίμα και περιβάλλον σύγκρουσης και να φέρει τις χώρες της Δύσης στο Αιγαίο» ισχυρίστηκε δε δημοσιογράφος στο TRT Haber, με τους Τούρκους να επανέρχονται στον μεγάλο φόβο τους, δηλαδή τη συμμαχία Ελλάδας με μεγάλες δυτικές χώρες όπως το 1920.

«Στην Τουρκία φοβούνται ότι η Ελλάδα θα δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο, και στην Κρήτη», γι’ αυτό την περασμένη εβδομάδα ο Χουλουσί Ακάρ και ο Ιμπραήμ Καλίν απείλησαν την Ελλάδα και με πόλεμο σε περίπτωση που επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στην Κρήτη» σχολίασε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ.

«Για την Ελλάδα, το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας είναι το ιερό ευαγγέλιο, το ιερό βιβλίο της εξωτερικής μας πολιτικής. Και είμαστε ευτυχείς να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε με χώρες και ηγέτες που έχουν την ίδια προσέγγιση με εμάς» διαμήνυσε πάντως την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Δείτε επίσης: Πως ο Μητσοτάκης χάνει τα «δεξιά» λόγω του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου

Loading

Play