Του Γιάννη Χαβιανίδη
Προσδοκίες και μάλιστα ιδιαίτερα μεγάλες για τη στάση που θα κρατήσουν οι ΗΠΑ στην ελληνοτουρκική ένταση “γεννά” στο Μέγαρο Μαξίμου η επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο την επόμενη εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα το διάστημα 27-29 Σεπτεμβρίου.
Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά έμπρακτη στήριξη των ελληνικών θέσεων σε όλα τα επίπεδα, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Παρουσία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο κ. Πομπέο θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στη βάση της Σούδας στην Κρήτη, σε μια κίνηση υψηλής στρατηγικής σημασίας, όπου αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στο επίκεντρο των επαφών του υψηλόβαθμου Αμερικανού αξιωματούχου φημολογείται ότι θα τεθούν θέματα υποδομών όπως είναι, για παράδειγμα, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ θα γίνει εκτενής αναφορά και σε θέματα επενδύσεων σε τομείς όπως η κατασκευή πολεμικού υλικού.
Η παραπάνω ατζέντα έρχεται σε συνέχεια της συνάντησης που είχε χθες ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου με στελέχη του αμερικανικού κρατικού χρηματοδοτικού οργανισμού International Development Finance Corporation, επικεφαλής του οποίου είναι ο διευθύνοντας σύμβουλος Adam Boehler.
Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στην προτεραιότητα που δίνει στην ταχεία υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων.
“Αποκλιμάκωση με συνέχεια και συνέπεια”
Εξυπακούεται ότι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις συναντήσεις του Μάικ Πομπέο με κυβερνητικούς αξιωματούχους θα επικεντρωθεί γύρω από τα εθνικά μας θέματα.
Η αλήθεια είναι πως η απόσυρση του Ορούτς Ρέις και των τουρκικών πολεμικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι ένα θετικό σήμα. Αυτό που επισημαίνουν ωστόσο συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι ότι η ελληνική πλευρά πρέπει βεβαιωθεί ότι η Τουρκία εννοεί αυτή την προσέγγιση.
“Η αποκλιμάκωση πρέπει να χαρακτηρίζεται από συνέχεια και συνέπεια” δηλώνουν στο Politic κυβερνητικοί αξιωματούχοι, εξηγώντας πως σε κάθε περίπτωση, η τουρκική παραβατικότητα θα συζητηθεί, την επόμενη εβδομάδα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το πλαίσιο έχει ήδη τεθεί.
Ήδη, από τον Αύγουστο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ έχει παρουσιάσει στους Υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. ένα κατάλογο κυρώσεων που θα τεθεί υπόψη του Συμβουλίου. Θα πρέπει, επίσης, πέρα από το περιεχόμενο του καταλόγου να προσδιοριστεί και το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να ενεργοποιηθούν όλες ή κάποιες από τις κυρώσεις αυτές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΥΤ Λέσβου: 243 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού – 7.000 γρήγορα τεστ από τον ΕΟΔΥ