Η «επιστροφή» του Στουρνάρα και οι διακριτικές «συμβουλές» του
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Η «επιστροφή» του Στουρνάρα και οι διακριτικές «συμβουλές» του

Μόνο τυχαίο δεν είναι το timing των όσων υποστήριξε ο Γιάννης Στουρνάρας κατά την ομιλία του στην 88η Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδας.

Η «επιστροφή» του κεντρικού τραπεζίτη στην πολιτική σκηνή είναι εμφανής, όπως και οι διακριτικές «συμβουλές» του στην κυβέρνηση για την «στρατηγική που πρέπει να χαράξει.   

Η πρόβλεψη του για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 4,20% το 2021 είναι το θετικό μήνυμα πως η χώρα βρίσκεται σε σωστό δρόμο και πως από το δεύτερο τρίμηνο του έτους οι σχετικοί δείκτες θα κινηθούν ανοδικά. Ωστόσο ουδείς στο Μέγαρο Μαξίμου ξεχνά τις δυο δημόσιες παρεμβάσεις στις οποίες προχώρησε. Η πρώτη αφορούσε στην επείγουσα ανάγκη μείωσης των φόρων στα εισοδήματα, ενώ η δεύτερη στην ανάγκη προσαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας στους κανόνες χαλάρωσης που επιβάλλουν στην ευρωζώνη οι συνθήκες της πανδημίας.   

Οι «διαφορετικές προτεραιότητες» και οι συνομιλητές

Πρόκειται για δυο αναφορές που δεν ήχησαν καλά στα αυτιά του πρωθυπουργικού επιτελείου, με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού να προσπαθούν να ερμηνεύσουν τις δημόσιες τοποθετήσεις του. Πάντως, τις τελευταίες εβδομάδες, στα πολιτικά «στέκια» φημολογείται ότι ο κεντρικός τραπεζίτης δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, αλλά προτιμά να βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Αλέξανδρο Πατέλη.

Η επιμονή Στουρνάρα για την bad bank

Από τις 13 συστάσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας προς την κυβέρνηση, εκείνες που έχουν τη μεγαλύτερη ίσως πολιτική αξία είναι η έκτη και η έβδομη, που αφορά στη λεγόμενη bad bank. Με την έκτη, ο Γιάννης Στουρνάρας έχει ταχθεί και επιμένει υπέρ της δημιουργίας Εταιρείας Διαχείρισης Ενεργητικού («κακή τράπεζα») κατά την πρόταση της ΤτΕ ώστε να υπάρξει ολιστική και συστημική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και της αναβαλλόμενης φορολογίας. Με την έβδομη ζητά, σε περίπτωση που δεν υιοθετηθεί από την κυβέρνηση η λύση της κακής τράπεζας, τότε θα πρέπει να αναζητηθεί μία εναλλακτική λύση για ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαίων των τραπεζών.

Και για τις δυο θέσεις πιέζει ασφυκτικά την κυβέρνηση, ζητώντας να ικανοποιηθεί το αίτημά του. Το αν θα γίνει δεκτό είναι ένα ενδεχόμενο που επιδέχεται μεγάλης συζήτησης, όμως η αλήθεια είναι ότι οι σχέσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου δεν θυμίζουν σε τίποτα τη θέρμη ενός χρόνου πίσω…

Δείτε επίσης: Κυρ. Μητσοτάκης: Νέα συμφωνία εμπιστοσύνης ανάμεσα στην πολιτεία, τους επαγγελματίες και τους πολίτες

Loading