Σύμφωνα με τα πολιτικά στερεότυπα, με τον Γλαύκο Κληρίδη ανήκαμε σε διαφορετικές πολιτικές παρατάξεις. Το στοιχείο αυτό ουδόλως επέδρασε αρνητικά στις σχέσεις μας. Επτά από τα οχτώ χρόνια της διακυβέρνησής μου συνέπεσαν με τη δική του διακυβέρνηση. Όλο αυτό το διάστημα συνεργασθήκαμε γόνιμα και παραγωγικά. Φιλικά και ανθρώπινα. Με σεβασμό κι εκτίμηση, ο ένας για τον άλλον. Και πάντοτε με γνώμονα το κοινό συμφέρον Κύπρου και Ελλάδας.
Η συνεργασία μας στα εθνικά θέματα, όπως η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Κυπριακό, ήταν βασισμένη σε κοινές πολιτικές αρχές και αξίες: του αλληλοσεβασμού και της ειλικρίνειας. Στον Γλαύκο Κληρίδη με την πρώτη επαφή αναγγέλθηκαν τρεις αρετές: Την αγνή και βαθιά φιλοπατρία του, το προσωπικό και πολιτικό του ήθος, και το ότι στην πολιτική του η διεκδικητικότητα και ο ρεαλισμός πήγαιναν μαζί.
Ως Πρόεδρος, ο Γλαύκος Κληρίδης έθεσε δύο σημαντικούς στόχους: Να λύσει το Κυπριακό και να εντάξει την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ένταξη την πέτυχε, ενώ στο Κυπριακό όμως δεν τα κατάφερε. Η λήξη της θητείας του ανέκοψε εκείνη τη δυναμική.
Ο Κληρίδης συνεργάστηκε με την κυβέρνηση της Ελλάδας με τρόπο υποδειγματικό, αναγνωρίζοντας ότι το ευρωπαϊκό πεδίο είναι το προνομιακό μας πεδίο. Η Κύπρος αξιοποίησε το ρόλο της Ελλάδας και το κύρος που αποκτήσαμε, χειριζόμενοι ως Προεδρία δύσκολα ζητήματα. Το Κυπριακό παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα. Πρέπει να κρίνουμε τις αποφάσεις μας και να διδασκόμαστε από την ιστορία, καθώς τα δημοψηφίσματα δεν οδηγούν πάντα σε ορθές λύσεις.
Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η κορυφαία στιγμή της εθνικής στρατηγικής μας. Η λύση που θα εξευρεθεί πρέπει να βασίζεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και να εφαρμοστεί μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Το Κυπριακό δεν μπορεί να παραμείνει εσαεί άλυτο και πρέπει να δοθεί με τη συμμετοχή των Ελληνοκυπρίων.
Ο χρόνος δημιουργεί τετελεσμένα, και αυτό έχει σοβαρές συνέπειες για τα συμφέροντά μας. Η ρεαλιστική προσέγγιση του προβλήματος και η ειλικρινής διάθεση για έναν αξιοπρεπή συμβιβασμό είναι εκ των ων ουκ άνευ για να διατηρηθούν ζωντανές οι ελπίδες για την επίλυση του Κυπριακού.
Ο ίδιος ο Γλαύκος Κληρίδης, μιλώντας για το Σχέδιο Ανάν, είχε επισημάνει τη σημασία του να αποφύγουμε τον ευσεβοποθισμό. Η ιστορία δείχνει ότι οι γενναίες αποφάσεις είναι αυτές που οδηγούν σε πραγματικές λύσεις.
Τα ανωτέρω συνιστούν ένα τμήμα της ομιλίας που είχε εκφωνηθεί τον Απρίλιο του 2019 στη Λευκωσία από τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας στο πλαίσιο εκδήλωσης που είχε διοργανώσει το Ινστιτούτο «Γλαύκος Κληρίδης». Από τότε, το Κυπριακό παραμένει άλυτο.