Η επιτυχία του πρωθυπουργού στη ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες, σύμφωνα με τον Θ. Κοντογεώργη

Η επιτυχία του πρωθυπουργού στη ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες, σύμφωνα με τον Θ. Κοντογεώργη

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον «Real fm», ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης ρωτήθηκε για τη Διάσκεψη του Μονάχου και τη Σύνοδο των Παρισίων, ειδικότερα για την ελληνική απουσία από αυτές. «Η χώρα μας έχει αυξημένο διαμορφωτικό ρόλο στο διεθνές γίγνεσθαι, και στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε εξ αρχής και επιχειρηματολόγησε εν συνεχεία: «Αυτά που ανακοίνωσε στη Διάσκεψη του Μονάχου η κυρία φον ντερ Λάιεν σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες και τη ρήτρα διαφυγής, είναι μια επιτυχία της ελληνικής πλευράς και του πρωθυπουργού». Η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου δεν είναι μια πάγια και θεσμική υποχρέωση του πρωθυπουργού, έχει παρευρεθεί πολλές φορές. Εκεί δεν λαμβάνονται ουσιαστικές αποφάσεις μπροστά στις κάμερες.

   Ενώ, «αυτό που γίνεται σήμερα στο Παρίσι, αφορά κυρίως τις χώρες της Βαϊμάρης, που είναι οι μεγαλύτερες δωρήτριες χώρες στην άμυνα της Ουκρανίας. Γι’ αυτό δεν συμμετέχει η χώρα μας. Χθες όμως έγινε υπουργική συνάντηση για τα θέματα της Ουκρανίας, με τη συμμετοχή και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών», προσέθεσε.

   Συμπερασματικώς, «η χώρα μας έχει φωνή στην ΕΕ, αυτό φαίνεται με διάφορους τρόπους. Είναι κορυφαίο παράδειγμα η υιοθέτηση από την ΕΕ, της κοινής πρότασης του Έλληνα και του Πολωνού πρωθυπουργού για τις αμυντικές δαπάνες. Η ΕΕ έχει υπολογίσει ότι θα χρειαστεί 500 δισ. ευρώ τα επόμενα δέκα χρόνια για αμυντικές δαπάνες. Η χώρα μας είναι ένα βήμα μπροστά και για τους γνωστούς εθνικούς λόγους».

   Μιλώντας συγχρόνως για μια ιστορική περίοδο, με δυσερμήνευτα, όπως είπε, σημάδια, επέμεινε από την άλλη ότι «οι ευρωατλαντικές σχέσεις πρέπει να παραμείνουν ισχυρές». Σύμφωνα με τον Θ. Κοντογεώργη, «όλα όσα συμβαίνουν, με πρώτο τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι το τελευταίο καμπανάκι αφύπνισης για την ΕΕ, όπως έχει αναφέρει ο πρωθυπουργός».

   Εστιάζοντας περισσότερο στα δικά μας, «η ΕΕ πρέπει να αποτελεί το ασφαλές καταφύγιο για τη χώρα μας. Η ΕΕ και ειδικά η χώρα μας, για λόγους που όλοι αντιλαμβανόμαστε, θα πρέπει να είναι απέναντι σε κάθε λογική αναθεωρητισμού».

   Για τα ελληνοτουρκικά, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ μίλησε για ένα δίπτυχο κατ’ ουσίαν: «επιδιώκουμε ήρεμα νερά. Τα ήρεμα νερά όμως, πρέπει να είναι και ασφαλή» -και αυτό συνεπάγεται, όπως εξήγησε, ισχυρή οικονομία -σοβαρό εξοπλιστικό πρόγραμμα- φωνή στο διεθνές περιβάλλον.

   Ερωτηθείς για το σημερινό βασικό θέμα της εφημερίδας «Τα Νέα» σχετικά με ελληνικές έρευνες ανατολικά της Κάσου, ο Θ. Κοντογεώργης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός κάνουν κάθε τι για να εξασφαλίσουν τα εθνικά συμφέροντα».

   Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση πρεσβεύει και προσπαθεί για έναν ήπιο δημόσιο λόγο» και «ως πολιτικό σύστημα οφείλουμε να διαφυλάξουμε τους θεσμούς και την ομαλή δημοκρατική λειτουργία».

Loading

Play