Η “ΕΡΓΑΝΗ” επιβεβαιώνει ότι η αγορά εργασίας αντέχει

Η “ΕΡΓΑΝΗ” επιβεβαιώνει ότι η αγορά εργασίας αντέχει

Διαβάζοντας και αναλύοντας κανείς τα στοιχεία της “ΕΡΓΑΝΗ” για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τελικά η αγορά εργασίας αντέχει εν μέσω της πανδημίας.

Για παράδειγμα, το μήνα Νοέμβριο το πληροφοριακό σύστημα κατέγραψε αύξηση των θέσεων πλήρους απασχόλησης παρά τις απώλειες του ισοζυγίου προσλήψεων-απολύσεων εξαιτίας των συνεπειών του κορωνοϊού. Όσον αφορά στη μισθωτή απασχόληση και αυτόν το μήνα κατέγραψε περιορισμένες απώλειες σε βάθος πενταετίας, κάτι που κρίνεται από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση ως “αναμενόμενο”. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την επιβάρυνση που ήρθε ως φυσικό επακόλουθο του δεύτερου κύματος της πανδημίας και του lockdown.  

“Ασπίδα προστασίας” τα κυβερνητικά μέτρα

Στα αξιοσημείωτα καταχωρείται η βελτίωση που καταγράφηκε τον ίδιο μήνα στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της αγοράς εργασίας με την πλήρη απασχόληση να αυξάνεται στο 50,70% για τις νέες θέσεις μισθωτής απασχόλησης την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2020.


Ειδικότερα, για τον μήνα Σεπτέμβριο 2020, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 16,1% παρουσιάζοντας μείωση −0,4% συγκριτικά με το 16,5% του Αυγούστου και περαιτέρω μείωση −0,7% συγκριτικά με το 16,9% του Σεπτεμβρίου του 2019. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η σειρά των πρωτοβουλιών που υλοποιήθηκαν από την κυβέρνηση για την προστασία της εργασίας και των επιχειρήσεων, έδρασαν ως ασπίδα προστασίας συγκρατώντας την αυξητική τάση της ανεργίας.

Φαίνεται επίσης πως η αγορά εργασίας πριν την υγειονομική κρίση, είχε αρχίσει να αναπτύσσει μία ισχυρή δυναμική, με επακόλουθο να δείξει μεγάλη ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια των αρνητικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης.

Η Eurostat διαψεύδει το ΣΥΡΙΖΑ

Αναφορικά με τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ ότι σύμφωνα με την Eurostat η Ελλάδα καταγράφει τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος στην Ευρώπη, το υπουργείο Εργασίας απαντά πως η αξιωματική αντιπολίτευση παραποιεί για ακόμη μια φορά την πραγματικότητα.

Συνεργάτες του Γιάννη Βρούτση εξηγούν στο “Politic” πως η κυβέρνηση επέλεξε συνειδητά να κρατήσει ζωντανές τις θέσεις εργασίας, ακόμη και με χαμηλότερο εισόδημα. Και αυτό επετεύχθη αφού η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, αλλά και της ΕΛΣΤΑΤ, είναι από τις χώρες της Ε.Ε. με τον μικρότερο αριθμό χαμένων θέσεων εργασίας κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Ειδικότερα σύμφωνα με την Eurostat η Ελλάδα, υπήρξε μία από τις πλέον αποτελεσματικές ευρωπαϊκές χώρες στην προστασία των θέσεων εργασίας το δεύτερο τρίμηνο του 2020, όταν η πανδημία προκάλεσε lockdowns στην Ε.Ε.. Πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα κάτω από το 2% των εργαζόμενων έχασε τη δουλειά του το συγκεκριμένο διάστημα, ενώ αντίθετα, στην Ισπανία το αντίστοιχο ποσοστό ξεπέρασε το 6,5%, στην Ιταλία ήταν μεταξύ 3,5% και 5% και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες οι απώλειες εκτιμώνται μεταξύ 2 και 3,5%. 

Loading

Play