Οι φόβοι και οι αγωνίες για την επόμενη ημέρα
EUROKINISSI /ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Οι φόβοι και οι αγωνίες για την επόμενη ημέρα

Του Γιάννη Χαβιανίδη

Έχοντας ανακοινώσει την έναρξη της σταδιακής απεμπλοκής από τα περιοριστικά μέτρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στρέφει αποκλειστικά την προσοχή του στο μέτωπο της οικονομίας. Εκεί όπου υπάρχουν καταγεγραμμένοι φόβοι και αγωνίες και την επόμενη ημέρα.

Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία, ότι η μετάβαση στη νέα κανονικότητα θα γίνει με σχέδιο, σταδιακά και συγκροτημένα. Αυτό σημαίνει ότι τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους και ο λόγος είναι για να δοθεί χρόνος και δυνατότητα στους ειδικούς επιστήμονες να αξιολογούν συνεχώς τη μετεξέλιξη της πανδημίας.

Μόνο που στο μέτωπο της οικονομίας δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου. Η “μηχανή” πρέπει να πάρει άμεσα μπροστά για να μην πάει χαμένη η τιτάνια προσπάθεια να συγκρατηθούν τα δημόσια οικονομικά.

Οικονομία δυνάμεων…

Το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση “κρατάει κάποιες δυνάμεις για τον Οκτώβριο, όταν λένε οι ειδικοί ότι θα επανέλθει δυστυχώς η επίθεση από τον κορονοϊό”.

Στο πλαίσιο αυτό προέτρεψε ότι “πρέπει να λειτουργούμε ως μαραθωνοδρόμοι και να κάνουμε οικονομίες δυνάμεων. Να μην τα δώσουμε όλα στην αρχή, όπως μας έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ, και μετά δεν έχουμε τι να κάνουμε”.

«Όχι» σε νέα μέτρα λιτότητας

Όσον αφορά το συνολικό πακέτο των μέτρων, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα θα ανέλθει περίπου στα 24 δισεκατομμύρια ευρώ, με τους πόρους να βρίσκονται από τα ταμειακά διαθέσιμα και από ευρωπαϊκούς πόρους.

Ο υπουργός Οικονομικών διαψεύδει ότι η χώρα θα επιστρέψει στα μνημόνια, τονίζοντας πως “όποια δαπάνη για νοσοκομεία, εργαζόμενους και την κοινωνική συνοχή, εξαιρείται από τους δημοσιονομικούς στόχους”.

Επίσης επανέλαβε ότι “δεν θα υπάρξουν μέτρα λιτότητας, γιατί έχουμε συμφωνήσει με τους θεσμούς για το 2020 να εξαιρούνται από τους δημοσιονομικούς στόχους”.

Στη Βουλή η οικονομία

“Μάχη” για το μέλλον της οικονομίας αναμένεται να δοθεί την Πέμπτη στη Βουλή, όπου είναι προγραμματισμένη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Σε αυτήν ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το σχέδιο της επόμενης ημέρας και ενδέχεται να αναλύσει τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για την επανεκκίνηση της παραγωγικής διαδικασίας.

Ο «πονοκέφαλος» της Πρωτομαγιάς

Τέλος, σε μεγάλο “πονοκέφαλο” για την κυβέρνηση εξελίσσονται οι σχεδιαζόμενες συγκεντρώσεις ανήμερα της Πρωτομαγιάς. “Ακόμη και συμβολικές συναθροίσεις, όπως αυτές για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο όσα με κόπο κερδίσαμε μέχρι σήμερα. Και αυτό θα είναι κρίμα”, τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου, προσθέτοντας ότι η συμμόρφωση στα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν μέχρι τις 4 Μαΐου είναι ελάχιστη ένδειξη σεβασμού τόσο για το εργατικό κίνημα, όσο και για τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας, αλλά και για όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Loading

Play