Η ιστορική διαγραφή Σημίτη από τον Παπανδρέου

Η ιστορική διαγραφή Σημίτη από τον Παπανδρέου

Η διαγραφή του Κώστα Σημίτη από τον Γιώργο Παπανδρέου άλλαξε την πολιτική σκηνή του ΠΑΣΟΚ το 2008. Ήταν 12 Ιουνίου 2008, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε τη διαγραφή του Κώστα Σημίτη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Οι σχέσεις των δύο πολιτικών ήταν ήδη τεταμένες, παρά το γεγονός ότι ο Παπανδρέου είχε διαδεχθεί τον Σημίτη στην ηγεσία του κινήματος με ήπιο τρόπο. Για πρώτη φορά, διεγράφη πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός, γεγονός που προκάλεσε αίσθηση στην πολιτική σκηνή. Μετά τη διαγραφή του, ο Κώστας Σημίτης αποσύρθηκε από την ενεργή κοινοβουλευτική δράση, ενώ στις επόμενες εκλογές δεν διεκδίκησε κανένα αξίωμα.

Η ρήξη μεταξύ των δύο ανδρών ήρθε στο φως εξαιτίας της επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης. Το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου είχε προτείνει δημοψήφισμα για την επικύρωση της συνθήκης, εν μέσω της διαφωνίας του Κώστα Σημίτη, ο οποίος είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του μέσω επιστολής. Σύμφωνα με αναφορές, η διαγραφή του Σημίτη ήταν αποτέλεσμα της εκτίμησης των παπανδρεϊκών ότι αυτή θα ενίσχυε τη θέση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Η απόφαση του Παπανδρέου διχάζει το εσωτερικό του κόμματος, καθώς σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ διαφωνούσαν με αυτήν.

Σημαντικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις για την απόφαση, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο αρχικά να τηρεί στάση αναμονής και άλλους να την χαρακτηρίζουν κίνηση πανικού. Η αναταραχή εντός του κόμματος ήταν έντονη, και οι αναγκαίες διαβουλεύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης διαδέχθηκαν άμεσα τη διαγραφή.

Ο Γιώργος Παπανδρέου στην επιστολή του προς τον Σημίτη τόνισε ότι η απόφαση ελήφθη ομόφωνα, χαρακτηρίζοντας την δημόσια διαφοροποίησή του ως «αδικαιολόγητη πολιτική πράξη». Στον αντίποδα, ο Κώστας Σημίτης απάντησε επισημαίνοντας τις πολιτικές ήττες του ΠΑΣΟΚ και εκφράζοντας την ανησυχία του για την κατεύθυνση του κόμματος.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play