Του Σταύρου Οραήλογλου
Οι συμβιβασμοί δεν κάνουν τον ηγέτη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την απόφασή του να κλείσει τις εκκλησίες μέχρι τις 30 Μαρτίου, ύστερα από τα μισόλογα της Ιεράς Συνόδου, απέδειξε ότι είναι ηγέτης. Και η αλήθεια είναι ότι οι “καθαρές κουβέντες” που χρησιμοποιεί σε όλα τα θέματα, σε συνδυασμό με τα γρήγορα αντανακλαστικά που επιδεικνύει τόσο στο θέμα του Έβρου όσο και του covid-19, του δίνουν πολύτιμους πόντους στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας.
Η απόφαση του πρωθυπουργού να αναστείλει την τέλεση λειτουργιών στους Ιερούς Ναούς όσο η χώρα δίνει μάχη με την πανδημία του κορονοϊού είναι εμβληματική. Όχι μόνο γιατί περιορίζει δραστικά τις πιθανότητες εξάπλωσης του ιού κυρίως στις ευπαθείς ομάδες, αλλά πρωτίστως γιατί αποδεικνύει ότι δεν του αρέσουν οι μεσοβέζικες λύσεις. Και στην προκειμένη περίπτωση οι έκτακτες ανάγκες απαιτούν έκτακτα μέτρα. Όχι στα λόγια, αλλά στις πράξεις. Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγήκε αποφασιστικά μπροστά και σε αυτό το θέμα.
Η αποφασιστικότητα που επέδειξε έγινε αντιληπτή από κληρικούς και πιστούς, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την αφωνία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών αλλά και από την πειθαρχία που επιδεικνύουν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους πολλοί Μητροπολίτες ως προς την πρωθυπουργική απόφαση.
Συνεχή επικοινωνία με την κοινωνία
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίζει και τη μάχη της επικοινωνίας έναντι του κορονοϊού. Το χθεσινό του διάγγελμα είναι ένα από τα πολλά που θα πραγματοποιηθούν μέχρι τη λήξη του συναγερμού, δεδομένου ότι στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν ο πρωθυπουργός να έχει τακτική επικοινωνία με την κοινωνία αυτήν την ιδιαίτερη περίοδο που διανύουμε. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, οι τηλεοπτικές του εμφανίσεις να καθιερωθούν και να πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξει ότι βρίσκεται κοντά σε όλους τους Έλληνες.
Φόβοι για αύξηση των κρουσμάτων
Στο μεταξύ, στην κυβέρνηση βρίσκονται σε ετοιμότητα για αύξηση των κρουσμάτων. Δεν την προβλέπουν, την περιμένουν. Για αυτό και στο τελευταίο tweet του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας και ο επόμενος μήνας θα είναι δύσκολος.
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι το σημαντικό είναι να περιοριστεί ο αριθμός των κρουσμάτων και να μη χάσουν τη ζωή τους άνθρωποι που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί. Όπως επισημαίνουν, το μεγάλο πρόβλημα με αυτή την ασθένεια είναι οι ευάλωτοι, δηλαδή όσοι έχουν χρόνιες παθήσεις και οι ηλικιωμένοι οι οποίοι μπορεί να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη ή μπορεί να χρειαστούν πρόσβαση σε εντατική.
Τονίζουν δε, ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να ελέγξει το πρόβλημα σε απόλυτο βαθμό. Αυτό που μπορεί να κάνει το κράτος -και ήδη έκανε στην προκειμένη περίπτωση- είναι να παίρνει σταδιακά και ανάλογα με τη διασπορά του ιού, όλο και περισσότερα μέτρα για να αποτρέψει τις συναθροίσεις και να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας.