Η κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία

Εξετάζουμε την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της διεθνούς πολιτικής. Το γεγονός ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε νέας τεχνολογίας πύραυλο μέσου βεληνεκούς για να χτυπήσει στόχο εντός ουκρανικού εδάφους, είναι σαφής ένδειξη ότι έχουμε μπει σε μια φάση κλιμάκωσης των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία. Αυτό επιβεβαίωσε άλλωστε και το διάγγελμα Πούτιν.

Είχε προηγηθεί η αμερικανική έμμεση ανακοίνωση ότι επιτρέπει τη χρήση πυραύλων μεγαλύτερων βεληνεκούς και άρα ικανών να χτυπούν στόχους πιο βαθιά στη ρωσική επικράτεια, αλλά και ότι θα δώσει νάρκες κατά προσωπικού, για τις οποίες πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, έχουν υπογράψει συνθήκη που τις απαγορεύει. Είναι σαφές ότι είμαστε πολύ μακριά από τη δεκαετία του 1990 όταν όλοι πανηγύριζαν το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Πλέον, βρισκόμαστε μέσα σε έναν Νέο Ψυχρό Πόλεμο που απειλεί να ξεπεράσει σύντομα το στάδιο του ψυχρού. Ένα από τα πιο ανησυχητικά στοιχεία είναι ότι τα νέα πυραυλικά συστήματα που μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία ενδέχεται να απαιτούν και την παρουσία δυτικού στρατιωτικού προσωπικού, ανοίγοντας τον δρόμο για άμεσες συγκρούσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Και αυτό γιατί καμία πρωτοβουλία για διαπραγμάτευση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε βιώσιμη ειρήνη δεν λαμβάνεται, ενώ η κατάσταση συνεχώς κλιμακώνει.

Καθώς οι δύο πλευρές εντείνουν τις στρατιωτικές τους δυνατότητες, υπάρχει ορατός κίνδυνος να παραταθεί η σύγκρουση με όχι μόνο τραγικά αποτελέσματα για τις χώρες που εμπλέκονται, αλλά και με πιθανότητα μιας παγκόσμιας σύρραξης.

Η Ευρώπη, που έχει υποφέρει περισσότερο από κυρώσεις και συνέπειες, έχει την ευθύνη να αναλάβει δράση, συνεργαζόμενη με τις ΗΠΑ, προκειμένου να βρουν μια ειρηνική λύση. Διαφορετικά, η πορεία προς την καταστροφή θα είναι ταχεία.

Loading

Play