Η κρίση εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα και οι προκλήσεις της ακροδεξιάς

Η κρίση εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα και οι προκλήσεις της ακροδεξιάς

Ανάλυση της κρίσης εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα και των αυξανόμενων επιρροών της ακροδεξιάς στην Ελλάδα. Η κρίση στην πολιτική εκπροσώπηση είναι περισσότερο εμφανής από ποτέ, με τους πολίτες να απομακρύνονται από τα κόμματα και να εκφράζουν τη δυσπιστία τους προς τη λειτουργία των θεσμών, ειδικά της Δικαιοσύνης. Όλες οι μετρήσεις κοινής γνώμης αποτυπώνουν την επιδείνωση αυτή, με φόντο την υπόθεση των Τεμπών. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Metron Analysis, 7 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι στην υπόθεση των Τεμπών συντελείται συγκάλυψη από την κυβέρνηση, ενώ μόλις το 18% θεωρεί ότι η Δικαιοσύνη θα αποδώσει ευθύνες.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα δεν είναι νέο φαινόμενο. Ξεκινά στα μέσα της δεκαετίας του 2000 και επιδεινώνεται κατά την οικονομική κρίση, συμπαρασύροντας τους θεσμούς. Ο Πρόεδρος της Metron Analysis υπογραμμίζει ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο εύθραυστης πολιτικής σταθερότητας, με εικόνα ρευστοποίησης.

Στην προοδευτική αντιπολίτευση, οι σχηματισμοί δεν έχουν κατορθώσει να γίνουν φορείς της δυσαρέσκειας, και η συζήτηση για ένα ενδεχόμενο προοδευτικό μέτωπο δεν φαίνεται να προσελκύει τους ψηφοφόρους. Η ακροδεξιά, εν τω μεταξύ, δείχνει να ενισχύεται, με την επιρροή της να καταγράφεται στις πολιτικές ισορροπίες της χώρας.

Η άνοδος της ακροδεξιάς δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα, αλλά πολλές δυτικές Δημοκρατίες, όπως προκύπτει από πρόσφατες έρευνες. Η ικανότητα της κοινωνίας να ανακόψει αυτή την τάση είναι συνυφασμένη με τις συνθήκες διαβίωσης και τη λειτουργία του κράτους.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play