Η μάχη του προϋπολογισμού στη Βουλή: Συγκρούσεις και ονομαστική ψηφοφορία

Η μάχη του προϋπολογισμού στη Βουλή: Συγκρούσεις και ονομαστική ψηφοφορία

Στη Βουλή ξεκινά η πενθήμερη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025, με συγκρούσεις και ονομαστική ψηφοφορία. Με αλλαγές στις θέσεις των βασικών διεκδικητών της εξουσίας, αλλά και σταθερή την κυβερνητική πλειοψηφία, ξεκινά το πρωί της Τετάρτης στη Βουλή η πενθήμερη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025. Το χρονοδιάγραμμα συζήτησης και ψηφίσεως έχει προσδιοριστεί και αναμένεται να διαρκέσει πέντε ημέρες προκειμένου το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής να ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών και βουλευτών. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, περιλαμβάνει μια ονομαστική ψηφοφορία με χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, η συζήτηση θα ξεκινήσει το πρωί της Τετάρτης (11:00) με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών και μια γρήγορη παρέμβαση του υπουργού των Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη. Στη συνέχεια το λόγο θα λάβουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και οι 15 ειδικοί εισηγητές. Η διαδικασία αναμένεται να κορυφωθεί την Κυριακή το μεσημέρι, όπου και θα τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί με την αντίστροφη δύναμη της κοινοβουλευτικής τους ομάδας. Το βράδυ της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί και η ψήφιση του προϋπολογισμού που έχει και τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση του φετινού προϋπολογισμού έρχεται σε μια συγκυρία όπου τα κόμματα μετρούν εκ νέου τις δυνάμεις τους: Η ΝΔ δεν κατάφερε να αλλάξει το έτος χωρίς να βρεθεί αντιμέτωπη με το εσωκομματικό ζήτημα που ακούει στο όνομα Αντώνης Σαμαράς και η κοινοβουλευτική συζήτηση θα ήταν μια ευκαιρία, ειδικά για τους αντιδρώντες, να εκδηλώσουν εκ νέου την πίστη τους στην παράταξη. Στο δε ΠΑΣΟΚ είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δείξουν οι βουλευτές του πως είναι αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο στα χαρτιά αλλά και στην πράξη μέσω των παρεμβάσεών τους από το βήμα. Ενδιαφέρον επίσης θα έχουν και οι ισορροπίες που δεν διατηρούνται πάντα με τους καλύτερους δυνατούς όρους στην κεντροαριστερά και κυρίως οι σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ, που ήδη από την περασμένη εβδομάδα φαίνεται να έχουν χαλάσει μετά και τη συνάντηση των Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play