Η δήλωση της αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, στην πρόσφατη επίσκεψή της στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι το 2022 η Ελλάδα θα έχει έναν από τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, κάτι το οποίο στη γλώσσα των αριθμών σημαίνει αύξηση έως 10% στο ΑΕΠ, αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία του Κυριάκου Μητσοτάκη και ταυτόχρονα δείχνει την ευθύνη που τον βαραίνει.
Είναι προφανές ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η «χρυσή ευκαιρία» της χώρας η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα. Κατά άλλους είναι η τελευταία ευκαιρία να αλλάξουμε το παραγωγικό μας μοντέλο και να κάνουμε μια στροφή προς την επίτευξη της βιώσιμης σταθερής ανάπτυξης.
Η μπάλα έχει περάσει στο… γήπεδο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη, ο οποίος είναι το πρόσωπο που θα διαχειριστεί τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και μετά τον διαφαινόμενο ανασχηματισμό θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες. Πηγές από το οικονομικό επιτελείο διαμηνύουν ότι είναι άλλο πράγμα η σωστή διαχείριση και άλλο οι βιαστικές επιλογές, γι’ αυτό ξεκαθαρίζουν προς κάθε κατεύθυνση ότι κάθε ευρώ που θα διατεθεί θα επενδυθεί με πολύ προσοχή στην πραγματική οικονομία.
Η τόνωση της ρευστότητας φέρνει νέα προγράμματα ενίσχυσης
Παράλληλα, η διαφαινόμενη τόνωση της ρευστότητας παρέχει στο οικονομικό επιτελείο τη δυνατότητα να «τρέξει» νέα προγράμματα στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων. Σίγουρο θεωρείται το πρόγραμμα ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ για την ψηφιακή αναβάθμιση των δικηγόρων μέσω της αγοράς ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Οι αιτήσεις θα υποβληθούν το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου. Σίγουρο θεωρείται και το πρόγραμμα ενίσχυσης γυμναστηρίων και παιδότοπων, το οποίο θα αγγίξει τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Στην προκειμένη περίπτωση οι αιτήσεις θα «ανοίξουν» το διάστημα 28 έως 30 Μαΐου, με την ενίσχυση των επιχειρήσεων να ξεκινά από 4.000 ευρώ και να φτάνει τα 17.000 ευρώ.
Όπως έγινε γνωστό βοήθημα επιβράβευσης 1000 ευρώ θα λάβουν και 4.000 εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρουν στο ΕΣΥ την περίοδο της πανδημίας. Η πρόβλεψη για το επίδομα έχει γίνει με άξονα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που υλοποιεί το Υπουργείο Υγείας , ύψους 12 εκατ. ευρώ και αποτελεί προπομπό για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση και για το 2021 για όλους τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ.
Στο μεταξύ η Κυβέρνηση εξακολουθεί να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. «Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα» διαμηνύει ο πρωθυπουργός και είναι αποφασισμένος να επιμείνει στην αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Στο πλαίσιο αυτό τις επόμενες ημέρες θα αυξηθούν οι περιπολίες και οι συστάσεις προς όσους χαλαρώνουν «επικίνδυνα», προκειμένου η άρση των απαγορεύσεων να μην ερμηνευθεί εσφαλμένα από την κοινωνία ως το τέλος της πανδημίας.
Δείτε επίσης: Μητσοτάκης: Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα – Τσιόδρας: Ανησυχώ για τις μεταλλάξεις