Με την πρόσφατη κοινοβουλευτική τους ερώτηση για τη Θράκη οι 11 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ρωτούν το κόμμα τους για όσα δεν έκανε τα έξι χρόνια που κυβερνά, σχολίασε εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είχε τεκμηριωμένα αναπτύξει τις προτάσεις του για τρία κομβικά ζητήματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια, την κοινωνική συνοχή και την αναπτυξιακή προοπτική των ακριτικών περιοχών της χώρας.
Αναφορικά με το ζήτημα των ξένων κεφαλαίων και αγορών σε ευαίσθητες περιοχές, παρατηρεί: «Οι επιθετικές αγορές ακινήτων και επιχειρήσεων από τουρκικά ή άλλα κεφάλαια που λειτουργούν μέσω βιτρίνας έχουν ενταθεί τα τελευταία έξι χρόνια, με την κυβέρνηση να μην έχει λάβει καμία ουσιαστική πρωτοβουλία για την παρακολούθηση ή τον έλεγχο αυτών των κινήσεων. Αντί να θεσπίσει δικλίδες ασφαλείας, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνέχισε να προωθεί τη golden visa χωρίς εγγυήσεις, λειτουργώντας ουσιαστικά ως κράχτης για την αθρόα είσοδο ξένων κεφαλαίων.»
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι το κόμμα του είχε έγκαιρα αναδείξει το πρόβλημα, προτείνοντας την αναστολή του μέτρου, πρόταση που απορρίφθηκε. «Αντί αυτού, η Νέα Δημοκρατία απλώς ανέβασε το κατώτατο όριο σε ορισμένες περιπτώσεις – αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ‘παραθυράκι’ αγοράς με 250.000 ευρώ αρκεί να αλλάξει η χρήση του ακινήτου πριν την αγορά. Σημειώνει ότι παράλληλα το ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει από το 2019 τροπολογία για να έχει προτεραιότητα ο δανειολήπτης στην εξαγορά του δανείου του πριν αυτό περάσει σε funds ή servicers, όμως η πρόταση απορρίφθηκε και σήμερα οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ξαφνικά παριστάνουν ότι αναρωτιούνται ποιος ελέγχει τους διαχειριστές των κόκκινων δανείων.»
Αναφορικά με τη δημοκρατική θωράκιση, διερωτάται αν πρόκειται για ευχολόγια, τονίζοντας: «Πόσα χρόνια διακυβέρνησης χρειάζονται για να περάσουμε από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση; Βρισκόμαστε στον έκτο χρόνο της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία, και ακόμα ακούμε για σχέδια με ορίζοντα το 2027 και το 2030.»
Σχετικά με τη διακομματική επιτροπή για τη Θράκη, κάνει λόγο για «έκθεση ιδεών χωρίς συνέχεια», αναφέροντας ότι «η διακομματική επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης, που άλλοτε προβαλλόταν επικοινωνιακά ως εθνικό στοίχημα, έχει πλέον ξεχαστεί. Δεν έχει οριστεί συντονιστής, ούτε υπάρχει επιτροπή παρακολούθησης, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει καμία εφαρμογή των προτάσεων του πορίσματος.»
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι «το ΠΑΣΟΚ, με υπευθυνότητα, συνέπεια και σαφείς θέσεις, θα συνεχίσει να θέτει ερωτήματα και να καταθέτει ρεαλιστικές προτάσεις, γιατί η Θράκη και οι ακριτικές περιοχές δεν αντέχουν άλλη αδιαφορία και αναβλητικότητα.»
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ