Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, παρουσίασε τους τέσσερις άξονες δράσεων που επικεντρώνονται στους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών με θέμα «30Χ30-Οι άνθρωποι και η παραγωγή χημικών. Μια μακρά ιστορία που διαμορφώνει το μέλλον της βιομηχανίας».
Στην ομιλία της με τίτλο «Οι εργαζόμενοι ως επίκεντρο των πολιτικών για την εξέλιξη της Ελλάδας», παρουσίασε στοιχεία που καταδεικνύουν τη δυναμικότητα του κλάδου παραγωγής χημικών ουσιών στην Ελλάδα, ο οποίος συμβάλλει στην πρόοδο της χώρας με πολλαπλασιαστικά οφέλη. Ειδικότερα, η αύξηση στο ανθρώπινο δυναμικό του κλάδου την τελευταία πενταετία έχει υπερβεί το 10%. Η υπουργός ανέλυσε τους τέσσερις άξονες πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην προστασία και ενίσχυση των εργαζομένων.
Ο πρώτος άξονας αφορά την ολόπλευρη στήριξη των εργαζομένων και την προσπάθεια ενίσχυσης της απασχόλησης. Η υπουργός αναφέρθηκε στη μείωση της ανεργίας κάτω από το 10% για πρώτη φορά από το 2009 και στο ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων του 2024, το οποίο σημειώνει την υψηλότερη επίδοση που έχει καταγραφεί ποτέ. Σύμφωνα με την ίδια, η βελτίωση είναι και ποσοτική, αλλά και ποιοτική, καθώς συμμετέχουν περισσότερες ομάδες πληθυσμού που πλήττονταν από την ανεργία, όπως οι νέοι, οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι.
Ο δεύτερος άξονας σχετίζεται με τη μέριμνα για το ανθρώπινο δυναμικό εντός και εκτός εργασίας. Η αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων για ποιοτική κατάρτιση ανέργων και εργαζομένων, καταδεικνύουν το διαρκές ενδιαφέρον μας για την εξέλιξή τους», υπογράμμισε η υπουργός.
Στον τρίτο άξονα, η κ. Κεραμέως ανέφερε τη σημασία του διαλόγου και των συνεργειών με παραγωγικούς φορείς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να βρεθούν λύσεις που να είναι αμοιβαία αποδεκτές και προς το συμφέρον όλων.
Ο τέταρτος άξονας αφορά τον εξορθολογισμό και την ενίσχυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Η στήριξη του εργαζομένου συνεχίζεται και μετά το πέρας του εργασιακού του βίου, με λύσεις όπως ο ενιαίος αριθμός για ασφαλιστικά ζητήματα και η ψηφιοποίηση του e-EΦΚΑ.
Κλείνοντας, η υπουργός τόνισε ότι στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης πιστεύουμε ότι «πέρα και πάνω από όλα είναι ο άνθρωπος και η αξία του» και ότι είναι σημαντικό να συνεργαστούν εργαζόμενοι, εργοδότες και Πολιτεία για την ανάπτυξη και ευημερία.