Η «νόμιμη παρακολούθηση» Ανδρουλάκη και το «κλίμα τοξικότητας»

Το ντόμινο παραιτήσεων του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων, μετά τις αποκαλύψεις για το θέμα των υποκλοπών, θεωρούνται αδιαμφισβήτητα δύο σημαντικές πολιτικές εξελίξεις που αγγίζουν τον “πυρήνα” του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος

Του Χρίστου Φιλιππούδη

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδης παραιτήθηκε λόγω της «τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του» ενώ ο διοικητής της ΕΥΠ επειδή φέρεται να μην ενημέρωσε επαρκώς το Μαξίμου για την «νόμιμη παρακολούθηση» του Ν. Ανδρουλάκη. Μόνο που «νόμιμη παρακολούθηση» αρχηγού κόμματος αλλά χωρίς να έχει λάβει γνώση ο πρωθυπουργός, όπως διαρρέεται από το Μαξίμου είναι λίγο οξύμωρο. Υπ’ όψιν ότι η ΕΥΠ ελέγχεται απευθείας από τον πρωθυπουργό.

Από την άλλη πλευρά χειρότερο τοξικό κλίμα για την κυβέρνηση από την υπόθεση Λιγνάδη δεν έχει υπάρξει, παρ’ όλα αυτά αφενός η υπουργός πολιτισμού κ. Μενδώνη παραμένει μέχρι σήμερα στη θέση της αφετέρου ο Λιγνάδης αποφυλακίστηκε. Γιατί όμως τώρα έχουμε δύο απανωτές παραιτήσεις;

Το «τοξικό κλίμα» στην πολιτική ζωή

Το τοξικό κλίμα που δημιουργείται στο πολιτικό σκηνικό δεν αφορά αποκλειστικά τον Γενικό Γραμματέα του πρωθυπουργού αλλά μια σειρά γεγονότων. Η δολοφονία Καραϊβάζ και το γεγονός ότι οι δολοφόνοι του κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι είναι από μόνο του μια «πληγή» στην ομαλή λειτουργία της πολιτικής ζωής. Η παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και η παραδοχή (;) του πρώην διοικητή της ΕΥΠ , Παναγιώτη Κοντολέων, στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ότι πραγματοποιήθηκε μετά από σχετικό αίτημα ξένων μυστικών υπηρεσιών δεν αφήνει και τις καλύτερες των εντυπώσεων για το επίπεδο της δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών. Αποτέλεσμα όλων αυτών σήμερα να οδηγηθούν σε παραίτηση ο Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού και ο διοικητής της ΕΥΠ μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης Ανδρουλάκη και μάλιστα από τις υπηρεσίες του Ευρωκοινοβουλίου και το ντόμινο των εξελίξεων που ακολούθησαν.

Πάντως συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζουν ότι πλέον είναι απόφαση του πρωθυπουργού να χυθεί άπλετο φως, ενώ έχει δοθεί εντολή να ενημερωθεί πλήρως ο κύριος Ανδρουλάκης από το νέο Διοικητή της ΕΥΠ.

Δείτε επίσης: Αλ. Τσίπρας: «Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια και αυτό δεν είναι τυχαίο»