Η οικονομία καλπάζει, η κοινωνία όμως στενάζει…

Βάσει των δεικτών της ανάπτυξης η ελληνική οικονομία καλπάζει. Την ίδια στιγμή, όμως, η κοινωνία στενάζει αφού οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα και οι κατακόρυφες αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και της θέρμανσης αδειάζουν σε δευτερόλεπτα τα πορτοφόλια των νοικοκυριών και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Και όλα αυτά τη στιγμή που ακόμα δεν έχουμε μπει στην καρδιά του χειμώνα και άρα δεν χρειάστηκε οι λέβητες αερίου και πετρελαίου να δουλέψουν σε πιο εντατικούς ρυθμούς.

Απογοήτευση, εκνευρισμός, αγωνία, είναι ορισμένα από τα συναισθήματα που κυριαρχούν σε χιλιάδες συμπολίτες μας που αν και εργάζονται σκληρά, εν τούτοις βλέπουν τον μισθό που παίρνουν να εξανεμίζεται από τις πρώτες ημέρες του μήνα.

Κατά τα λοιπά στο Μέγαρο Μαξίμου πανηγυρίζουν για τη σημαντική αύξηση του ΑΕΠ κατά 13,4% το 3ο τρίμηνο του 2021, συγκριτικά με το αντίστοιχο της περυσινής χρονιάς. Η ανάπτυξη που συντελείται υπερβαίνει και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Είναι, όμως, αυτό αρκετό για να επιστρέψουν τα χαμόγελα στην κοινωνία;  Η απάντηση είναι προφανώς «όχι», ωστόσο ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στη χώρα στο τρίτο τρίμηνο του έτους συνιστά την καλύτερη ευρωπαϊκή επίδοση και αυτό γεννά αισιοδοξία. Το πώς θα μεταφραστεί και πως θα μετουσιωθεί σε κέρδος για τους πολλούς είναι άλλη υπόθεση.

Εκείνο πάντως που αξίζει να σημειωθεί είναι το γεγονός ότι συντελείται σημαντική συρρίκνωση της ανεργίας αφού τον Σεπτέμβριο του 2021 υποχώρησε στο 13% από 16,5% που ήταν τον Σεπτέμβριο 2020 και προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται. 

Περνάμε με «άριστα» την αξιολόγηση του Eurogroup

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας συζητήθηκε μέσα από τη 12η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας και αξιολογήθηκε θετικά στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.
Οι Βρυξέλλες αναγνώρισαν την άμεση, στοχευμένη και αποτελεσματική αντίδραση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επίσης επικροτήθηκε η περαιτέρω προώθηση και υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ πιστοποιήθηκε η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για την πραγματοποίηση επενδύσεων, στις αποκρατικοποιήσεις, στη διοίκηση των κρατικών επιχειρήσεων, στην κοινωνική πρόνοια, στη δημόσια διοίκηση, στο Κτηματολόγιο, στη φορολογία των ακινήτων.

Τέλος επισημάνθηκε ότι η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και η υλοποίηση επενδύσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένεται να προσδώσει σημαντική αναπτυξιακή ώθηση και να αποτελέσει εφαλτήριο για την ενίσχυση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Εξίσου σημαντικό ήταν και ότι αποφασίστηκε η εκταμίευση του έκτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ύψους 767 εκατ. ευρώ.

Δείτε επίσης: Ρέγκλινγκ για Ελλάδα: «Σαφής πρόοδος»