Η πορεία των έργων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους στο επίκεντρο της σύσκεψης υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Η πορεία των έργων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους στο επίκεντρο της σύσκεψης υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Η πορεία των έργων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους παρουσιάστηκε στο πλαίσιο σύσκεψης που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, τον υφυπουργό Κωνσταντίνο Κυρανάκη και τη συμμετοχή των Γενικών Γραμματέων Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου και Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Κωνσταντίνου Καράντζαλου.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου παρουσίασε στον πρωθυπουργό τα σημαντικότερα έργα και τις μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν το ψηφιακό άλμα της χώρας μας.

Πιο συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν:

– Η πορεία υλοποίησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ήδη στο 1ο εξάμηνο του 2024 έχουν απορροφηθεί περισσότερα από 320 εκατ. ευρώ από τα 418 εκατ. ευρώ που είναι ο στόχος για φέτος. Συνολικά το ΥΨΔ υλοποιεί 92 έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,9 δις ευρώ.

– Η πρόοδος των ψηφιακών υπηρεσιών. Στο gov.gr υπάρχουν σήμερα 1832 ψηφιακές υπηρεσίες για πολίτες και επιχειρήσεις. Μέσα σε ένα χρόνο (Ιούνιος 2023- Ιούνιος 2024) έχουν ενσωματωθεί 300 νέες υπηρεσίες για πολίτες και επιχειρήσεις, ενώ στο mAigov, την πρώτη εφαρμογή ΤΝ του ελληνικού δημοσίου, έχουν πραγματοποιηθεί 1.000.000 διάλογοι.

– Τα 3 νέα έγγραφα που θα προστεθούν σύντομα στο ψηφιακό πορτοφόλι, το Gov.gr Wallet (τα ζώα συντροφιάς, τα ακίνητα και το ΣΕΣΟ – point system).

– H εύκολη και φιλική εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω του το Gov.gr Wallet με την παροχή ρητής συναίνεσης (consent) για την άντληση δεδομένων με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας ακόμα και της ψηφιακής.

– Η πορεία του ψηφιακού εισιτηρίου μέσω του Gov.gr Wallet για την ασφαλή είσοδο στα γήπεδα. Μέχρι στιγμής έχουν ενσωματωθεί στο Gov.gr Wallet περισσότερα από 52.000 προσωποποιημένα εισιτήρια διαρκείας.

– Οι εφαρμογές που σχεδιάζονται και υλοποιούνται για την ενίσχυση δημόσιων πολιτικών όπως το MyCoast σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μέσω του οποίου έχουν γίνει περισσότερες από 18 χιλιάδες καταγγελίες, καθώς και η πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μέσω της οποία έχουν υποβληθεί σχεδόν 834 χιλιάδες δηλώσεις καθαρισμού και περισσότερες από 5.500 καταγγελίες.

– Το Εθνικό Πρόγραμμα Μικροδορυφόρων, όπου με πόρους ύψους 113 εκατ. ευρώ η χώρα θα αποκτήσει τουλάχιστον 15 μικροδορυφόρους παρατήρησης γης για την ενίσχυση μιας σειράς δημόσιων πολιτικών, όπως η κλιματική κρίση ή προστασία του περιβάλλοντος.

– Η ενίσχυση της ευρυζωνικότητας με την αξιοποίηση πόρων 200 εκατ. ευρώ μέσω των προγραμμάτων «Smart Readiness» και «Gigabit Voucher», αλλά και του Ultra Fast Broadband.

– Οι δράσεις vouchers για την παροχή οικονομικής ενίσχυσης όπως το «Thessaly Evros Pass» για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μέσω της τουριστικής δραστηριότητας στις περιοχές της Θεσσαλίας και του Έβρου που επλήγησαν από πλημμυρικά φαινόμενα τον Σεπτέμβριο του 2023 και πυρκαγιές το Καλοκαίρι του 2023, αντίστοιχα.

– Η νέα ψηφιακή εφαρμογή «Digispect» σε συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ολοκλήρωση των αυτοψιών σε κτίρια μετά από φυσικές καταστροφές.

– Το έργο «Δράσεις για την Ενίσχυση της Ασφάλειας των Πληροφοριών και των Συστημάτων του Δημοσίου Τομέα» συνολικού προϋπολογισμού 82,4 εκατ. Ευρώ για την ενίσχυση της Κυβερνοασφάλειας μιας σειράς κρίσιμων φορέων.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης στο έργο του Κτηματολογίου :

– Το Κτηματολόγιο ολοκληρώνεται ως το τέλος του 2025 και η χώρα μετά από 30 χρόνια αποκτά επιτέλους ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο

– Το 90% των πράξεων σε Αττική και Θεσσαλονίκη γίνεται πλέον ψηφιακά

– Το Κτηματολόγιο είναι ο πρώτος φορέας που Κράτους που εντάσσει την Τεχνητή Νοημοσύνη στη δημόσια διοίκηση.

Στο τέλος της σύσκεψης ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, δήλωσε ότι «προχωράμε σταθερά, ψηφιακά και μπροστά. H Ελλάδα αλλάζει και αλλάζει ψηφιακά! Είχαμε την τιμή να υποδεχτούμε στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον οποίο παρουσιάσαμε όλα τα έργα τα οποία σήμερα έχουμε υλοποιήσει, αλλά και τον τρόπο που η τεχνολογία μπορεί πραγματικά να προσφέρει λύσεις σε διάφορους τομείς. Η τεχνολογία πρέπει να σταθεί διπλά στον πολίτη, να κάνει την καθημερινότητα του πιο εύκολη, πιο ασφαλή και σίγουρα με λιγότερη γραφειοκρατία. Σε πρώτη φάση ψηφιοποιήσαμε τα δεδομένα μας, μέσα στην πανδημία η Ελλάδα κατάφερε και έμεινε όρθια διοικητικά. Σε δεύτερη φάση καταργούμε επίπεδα γραφειοκρατίας, με στόχο να μπορούμε να ολοκληρώνουμε πολλές διαδικασίες και μέσω του κινητού μας. Τα δεδομένα και η διαχείριση τους, τα κέντρα δεδομένων και το πως θα μπορέσουμε να βάλουμε πράσινο πρόσημο στην τεχνολογία είναι το ζητούμενο. Και βέβαια θέλουμε η τεχνολογία να είναι για όλους, ώστε όλοι να μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα στη νέα ψηφιακή εποχή».

Από τον πλευρά του ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης ανέφερε ότι «η εντολή που έχουμε από τον Πρωθυπουργό είναι να επιταχύνουμε και να ψηφιοποιήσουμε όλες τις υπηρεσίες του Κράτους. Αυτό κάνουμε και στο Κτηματολόγιο, ένα έργο που θα ολοκληρωθεί το 2025, κλείνοντας μια εκκρεμότητα 3 δεκαετιών. Το Κτηματολόγιο είναι ο πρώτος φορέας του Δημοσίου που εντάσσει το AI στη διεκπεραίωση διοικητικών αποφάσεων και ενημερώσαμε τον πρωθυπουργό για τον τρόπο λειτουργίας αλλά και τα μεγάλα χρονικά και δημοσιονομικά οφέλη της συγκεκριμένης εφαρμογής. Στόχος μας μέχρι τέλος του 2024 να έχουν ψηφιοποιηθεί όλες οι διαδικασίες και η νέα χρονιά να βρει το Κτηματολόγιο χωρίς εκκρεμότητες, με ψηφιοποιημένα αρχεία και ασφάλεια δικαίου για όλους».

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play