Οι προεδρικοί αποδομούν Τσακαλώτο
INTIME

Οι προεδρικοί αποδομούν Τσακαλώτο

Στο στόχαστρο των προεδρικών βρέθηκε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ιδίως η επιλογή του να μην δοθούν κάποια από τα χρήματα του «μαξιλαριού» των 37 δισ. ευρώ για φοροελαφρύνσεις κι άλλα μέτρα ανακούφισης του πληθυσμού.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Η κριτική επικεντρώθηκε στο ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών έπρεπε να δείξει μεγαλύτερη γενναιότητα και να μην φοβηθεί τη μείωση της εκτίμησης για το ρυθμό ανάπτυξης του 2019 από την πλευρά των Ευρωπαίων.

Υπενθύμισε, άλλωστε, με νόημα κυρίως η ομάδα του Νίκου Παππά στην Κ.Ε. στον κ. Τσακαλώτο πως η χώρα είχε βγει από τα μνημόνια από τα τέλη Αυγούστου του 2018 κι επομένως δεν βρισκόταν υπό την ασφυκτική εποπτεία των προηγούμενων χρόνων.

Συν τοις άλλοις, η κριτική στον πρώην υπουργό Οικονομικών αφορούσε και στο ότι το πακέτο ελαφρύνσεων που ανακοινώθηκε τον περασμένο Μάιο έπρεπε να είχε ανακοινωθεί ήδη από το Σεπτέμβριο του 2018.

Όσον αφορά τον γραμματέα του κόμματος μετά από το συνέδριο, πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα είναι ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος άλλωστε έχει συμπαραταχθεί εδώ και καιρό με την εσωκομματική αντιπολίτευση των 53+ και τον κ. Τσακαλώτο.

Πιθανότερος διάδοχός του θα είναι ένας εκ των Αλέξη Χαρίτση, Νίκου Παππά και Νάσου Ηλιοπούλου, με τις μετοχές του τελευταίου να αυξήθηκαν με την ομιλία του στην Κ.Ε. που άρεσε ιδιαιτέρως στον Αλέξη Τσίπρα.

Την ίδια ώρα, η ποσόστωση 20% για τα μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας στη νέα Κ.Ε. έχει ενοχλήσει τόσο την εσωκομματική αντιπολίτευση- την θεωρεί υψηλό ποσοστό- όσο όμως και τους νέους στο κόμμα που εκτιμούν πως θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη.

Η ΚΕΑ προβληματίζει την αντιπολίτευση

Η πρόταση, εξάλλου, προς το συνέδριο για την προσθήκη ονομασίας- πιθανότατα Προοδευτική Συμμαχία- θα ψηφιστεί από την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης της 8ης Μαρτίου κι αφού πρώτα συγκληθούν η Πολιτική Γραμματεία και το Πολιτικό Συμβούλιο, όπου θα ζυμωθεί η πρόταση.

Ο κ. Τσίπρας, πάντως, δεν φαίνεται ανοιχτός στο να συγκληθεί η Κ.Ε. πριν την ΚΕΑ, αίτημα της αντιπολίτευσης που ανησυχεί για τις αυξημένες εξουσίες που παίρνει ένα μη καταστατικό όργανο 700 περίπου μελών που έχει συγκροτηθεί κατ’ ουσία από τον πρόεδρο του κόμματος και λίγους στενούς του συνεργάτες, παλαιοσυριζαίους και πασοκογενείς.

Loading

Play