EUROKINISSI

Η προσπάθεια Μητσοτάκη να γοητεύσει το «κέντρο» και όσα είπε αλλά δεν εννοούσε πραγματικά…

Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου δεν ξέφυγε από τα τετριμμένα. Ο πρωθυπουργός βάδισε σε ασφαλή μονοπάτια και προσπάθησε να γοητεύσει το «κέντρο». Αυτό ήταν άλλωστε το μέγα ζητούμενο ενόψει της απλής αναλογικής. Υπήρχαν όμως και δυο σημεία που όσα είπε δεν τα εννοούσε πραγματικά…

Σχετικά με τη μάχη που δίνεται τις τελευταίες εβδομάδες με το ΚΙΝΑΛ για την κυριαρχία στο χώρο του πολιτικού κέντρου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μάχη προκειμένου να διατηρήσει τα κεκτημένα των τελευταίων χρόνων.

Περιέγραψε τη Νέα Δημοκρατία ως ένα κόμμα που εκφράζει  το «προοδευτικό, μετριοπαθές κέντρο» και όπως είπε «το εκφράζει με εφαρμοσμένες πολιτικές» παριστάνοντας τον πεπεισμένο πως δεν πιστεύει ότι «η κυριαρχία μας σε αυτόν τον χώρο θα αμφισβητηθεί ουσιαστικά».

Αυτό ήταν το πρώτο μήνυμα που έστειλε προς τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ. Γιατί, κακά τα ψέματα, στη ΝΔ αυτόν προσπαθούν να αναβαθμίσουν σε πολιτικό αντίπαλο, υποβαθμίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι υπαρκτές σκέψεις για πρόωρες εκλογές

Υπήρχαν όμως και δυο αναφορές που περισσότερες τις είπε για να βγει από την υποχρέωση. Για παράδειγμα, δεσμεύτηκε ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. «Έχω δεσμευτεί ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία διότι αυτό θεωρώ ότι είναι θεσμικά σωστό και επιβεβλημένο, δεν έχω καμία πρόθεση να αλλάξω την άποψή μου», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «επειδή πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και επειδή είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η οικονομία θα ανακάμψει και θεού θέλοντος, θα έχουμε τελειώσει νωρίτερα με το θέμα της πανδημίας, δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να σας πω ότι θέλουμε να εξαντλήσουμε την τετραετία», ανέφερε.

Όμως δεν υπάρχει ούτε ένας συνεργάτης του στο Μέγαρο Μαξίμου που να πιστεύει ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Ο προσεχής Σεπτέμβριος ή η Άνοιξη του 2023 είναι δυο περίοδοι που ενδείκνυνται για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη. Και όσο πιο κοντά βρίσκεται στο 2023 η προκήρυξη των εκλογών, τόσο θα εξυπηρετεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το αφήγημα του ότι «σχεδόν εξάντλησε» την τετραετία.

Το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ

Το δεύτερο σημείο που άλλα είπε αλλά δεν το εννοούσε πραγματικά αφορούσε στην πολιτική σχέση με το ΚΙΝΑΛ. Μιλώντας για τον Νίκο Ανδρουλάκη ανέφερε πως «δεν έχω ακούσει πολλά. Έχω ακούσει κάποιες ενδιαφέρουσες πολύ γενικές τοποθετήσεις, ότι θέλει να κάνει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, άρα τοποθετείται εκ των πραγμάτων στην κεντροαριστερή και όχι στην κεντροδεξιά πολυκατοικία, αυτό κατάλαβα από αυτά τα οποία είπε».

Η αλήθεια είναι ότι στη ΝΔ «μετρούν» τον νέο πολιτικό παίκτη και σε ενδεχόμενο που δεν εξασφαλιστεί η αυτοδυναμία θα τον ήθελαν «συμπαίκτη» για το καλό της χώρας φυσικά… Όμως ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντά ότι δεν επιθυμεί να γίνει «νέος Βενιζέλος», κόβοντας επί του παρόντος κάθε σχετική συζήτηση και «γκρεμίζοντας» κάθε πολιτική γέφυρα. Ωστόσο είναι νωρίς ακόμα και όλα τα ενδεχόμενα μπορούν να ανατραπούν. Άλλωστε δεν θα είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδας. 

Δείτε επίσης: K. Μητσοτάκης: «Θα εξαντλήσουμε την τετραετία» – Τι είπε για ακρίβεια και πανδημία