(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Η πρώτη κάμψη στα δημοσκοπικά ποσοστά της ΝΔ και το συνέδριο του restart

Φαίνεται ότι πέφτουν διάνα όσοι προεξοφλούν ότι το 41% που συγκέντρωσε η ΝΔ στις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου θα πάει… περίπατο στην ευρωκάλπη, αφού η πρώτη κάμψη στα δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματος είναι γεγονός.

Την ίδια ώρα, συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη βλέπουν το συνέδριο ως ευκαιρία για restart, προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο έδαφος. Αν και υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για το κατά πόσο το Μέγαρο Μαξίμου προλαβαίνει να κάνει αντεπίθεση, τώρα που τα μέτωπα και τα θέματα είναι πολλά και σημαντικά.

propoli

Η αλήθεια είναι ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις που “τρέχουν” τις τελευταίες δυο-τρεις εβδομάδες η ΝΔ κυμαίνεται κάτω από το 39%. Η πρωτιά της δεν αμφισβητείται σε καμία περίπτωση, καθώς είναι μεγάλο το χάσμα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Φαίνεται, ωστόσο, ότι το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και οι αγροτικές κινητοποιήσεις την έχουν τραυματίσει. Στο Μέγαρο Μαξίμου αξιολογούν καθημερινά τα δεδομένα δίχως να αγχώνονται, τουλάχιστον επί του παρόντος, αφού όπως λένε μεγαλύτερη σημασία για εκείνους έχει τι θα δείξουν οι δημοσκοπήσεις μετά από δυο τρεις εβδομάδες και όχι τώρα που “κοχλάζει το αίμα”. Αυτό που θέλουν να δουν είναι κατά πόσο η σημερινή κάμψη θα διατηρηθεί ως τάση ή αν θα υπάρξει ανάκαμψη. Αν και όπως λένε, μιλούμε για την ψήφο των ευρωεκλογών και όχι των εθνικών εκλογών.

Στο πρώτο δεκαήμερο Απριλίου κλείνει το ευρωψηφοδέλτιο

Κάπου εδώ μπαίνει στην εξίσωση το συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το τριήμερο 5, 6 και 7 Απριλίου. Σίγουρα θα έχει εορταστικό τόνο μιας και σε λίγους μήνες το κυβερνών κόμμα συμπληρώνει 50 χρόνια ζωής στα ελληνικά πολιτικά πράγματα. Φυσικά άπαντες έχουν στραμμένο το βλέμμα στο ευρωψηφοδέλτιο, καθώς μέχρι τις 10 Απριλίου αναμένεται να έχουν ανακοινωθεί όλα τα ονόματα που θα συμπεριληφθούν σε αυτό, προκειμένου να έχουν στη διάθεσή τους ικανοποιητικό χρόνο μέχρι την ώρα που θα κλείσουν οι ευρωκάλπες στις 9 Ιουνίου.

Όπως έχει τονίσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, οι ευρωεκλογές αποτελούν μία κομβική στιγμή, καθώς τότε θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί οι οποίοι θα αναμετρηθούν με τα στοιχήματα της Ευρώπης την επόμενη πενταετία. Κλειδί αυτής της δημοκρατικής διαδικασίας είναι προφανώς η συμμετοχή των πολιτών σε αυτήν. Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει ότι με την επιστολική ψήφο όλοι οι πολίτες, όχι μόνο εκτός αλλά και εντός των συνόρων, θα μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία αν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν ή δυσκολεύονται να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα. Και σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για μια επιλογή ευθύνης. “Μια επιλογή που ενθαρρύνει τη λαϊκή έκφραση, ενισχύοντας παράλληλα τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής οικογένειας, μαζί βέβαια και με το διάλογο για τα κοινά μας προβλήματα”, επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

Δείτε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Προσωρινή εκεχειρία λίγο πριν την έναρξη του συνεδρίου

Loading