Η «πρώτη» του Ανδρουλάκη στη Βουλή – Ποια μηνύματα πέρασε
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η «πρώτη» του Ανδρουλάκη στη Βουλή – Ποια μηνύματα πέρασε

Την πρώτη του ομιλία στη Βουλή των Ελλήνων πραγματοποίησε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Ο κ. Ανδρουλάκης ήταν εμφανώς αγχωμένος λόγω του ότι δεν είχε μιλήσει ξανά στη Βουλή, ενώ μέχρι να εκλεγεί βουλευτής αρχηγός της Κ.Ο. ήταν ο Μιχάλης Κατρίνης.

Στελέχη της Χ. Τρικούπη δηλώνουν ότι είναι ευχαριστημένοι από το τελικό αποτέλεσμα με δεδομένο ότι δεν είχε μιλήσει ξανά στη Βουλή.

Μερικά από τα σχόλια πρωτοκλασάτων στελεχών του ΠΑΣΟΚ για την εμφάνιση Ανδρουλάκη: «Μια χαρά, ήταν πολύ καλή ομιλία», «Δεν κάναμε και καμιά ιστορική εμφάνιση, αλλά την βάση την περάσαμε». «Θέλει ακόμη προσωπικά να το δουλέψει ως προς τη θεατρικότητα και τη χειραφέτηση από το κείμενο, να μιλά πιο πολύ εκτός κειμένου», «ήταν καλός, είναι η πρώτη ομιλία, θέλει χρόνο, τα ίδια έλεγαν και με την Φώφη όταν ξεκίνησε. Το βασικό είναι ότι το πλαίσιο που έθεσε ήταν στη σωστή κατεύθυνση».

Και αν στην πρώτη εμφάνιση Ανδρουλάκη κυριάρχησε η «μεγάλη εικόνα» συνεργάτες του διαμηνύουν ότι στην δευτερομιλία του το Σάββατο το απόγευμα θα είναι «σαφώς πιο πολιτικός», θέτοντας συγκεκριμένα θέματα. Ήδη προανήγγειλε ότι «η πρώτη επίκαιρη επερώτηση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας θα είναι για τα προβλήματα της λειτουργίας του ΕΚΑΒ».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ καθόταν στο πρώτο έδρανο δίπλα στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του κόμματος Μιχάλη Κατρίνη και Δημήτρη Μάντζο. Γνώριζε ότι τα μάτια όλων ήταν στραμμένα επάνω του και για έναν ακόμη λόγο: Το τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μπορεί ο πρωθυπουργός να ήταν στην αίθουσα μόνο στο τέλος της ομιλίας του Νίκου Ανδρουλάκη ωστόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ήθελε να αναδείξει:

Την μεγάλη εικόνα γεωπολιτικά, εθνικά, οικονομικά, πολιτικά. Γι’ αυτό και είπε ότι «έχει τεράστια σημασία να αξιολογήσουμε το διεθνές και εθνικό πλαίσιο, στο οποίο θα πραγματοποιηθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός» κάνοντας αναφορές στον σημερινό πολυπολικό κόσμο.

Την πολιτική του ταυτότητα, προτάσσοντας την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Να φανεί με άλλα λόγια ποιος είναι και τι αντιπροσωπεύει πολιτικά, θέτοντας παράλληλα και τις δικές του «γωνίες» ως προς το ποιους υπερασπίζεται. «Το ΠΑΣΟΚ θα δώσει τις μάχες του μέλλοντος, δίπλα στον ελληνικό λαό, δίπλα σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα. Θα αγωνιστούμε για τους νέους ανθρώπους και για το αυτονόητο δικαίωμά τους, να προκόβουν με τις δικές τους δυνάμεις» υπογράμμισε.

Παράλληλα ήθελε να δώσει και το στίγμα του τι είδους αντιπολίτευση θα ασκήσει, ξεκαθαρίζοντας ότι γνώμονας των αποφάσεων θα είναι το εθνικό συμφέρον.

«Όπως δεσμεύτηκα προεκλογικά, το ΠΑΣΟΚ θα είναι η στιβαρή, υπεύθυνη, αξιόπιστη αντιπολίτευση καθοδηγούμενη από αρχές και αξίες. Θα είναι ο γνήσιος αντίπαλος του ανορθολογισμού και της συντήρησης, η φωνή της λογικής και της προόδου» τόνισε για να προσθέσει: «Πυξίδα των συναινέσεων και των αντιπαραθέσεων μας είναι το συμφέρον του λαού και της πατρίδας».

Παράλληλα ο κ. Ανδρουλάκης έθεσε κάποιους άξονες αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση προτάσσοντας την οικονομία, το επιτελικό κράτος, τα κοινωνικά ζητήματα όπως παιδεία και υγεία, και όχι μόνο. Σχετικά με το άρθρο 16, για το οποίο ο πρωθυπουργός του ζήτησε να στηρίξει και να μην κάνει πίσω όπως έκανε παλιότερα ο Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αρνητικό «στην ουσιαστική ρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με γνώμονα την αυτονομία, τη λογοδοσία και τα υψηλά στάνταρ, που πρέπει να πληρούνται όπως και σε άλλες χώρες» αλλά πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση μην περιμένετε να δεχθούμε ως ισότιμα πανεπιστήμια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, που θα βάλουν απλά μια ταμπέλα και θα κάνουν εμπόριο πτυχίων».

Ειδική μνεία έκανε για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής τονίζοντας πως πρέπει να είναι πεδίο συναινέσεων. «Αυτό όμως προϋποθέτει σεβασμό στον θεσμικό ρόλο της Βουλής και συναντίληψη» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ στήριξε όλες τις συμφωνίες για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας» αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι δίνουμε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση για ένα μακροπρόθεσμο ράλι εξοπλισμών. Ούτε θα δεχθούμε υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» προειδοποίησε.

Επιπρόσθετα τόνισε ότι θα είναι η δημοκρατική φωνή στο κοινοβούλιο κόντρα στη σημερινή σύνθεση του Κοινοβουλίου.

«Η λαϊκή ετυμηγορία ανέδειξε όμως και την ενίσχυση της Ακροδεξιάς, των νεοναζιστικών μορφωμάτων υπό νέο περιτύλιγμα. Κολακεύονται να παρουσιάζονται ως αντισυστημικές δυνάμεις. Ποιοι; Οι υμνητές του Χίτλερ, οι οπαδοί της χούντας, το μισαλλόδοξο περιθώριο» είπε, υπενθυμίζοντας ότι «εμείς, επιλέξαμε να δώσουμε τη μάχη για να εμποδίσουμε τους δολοφόνους της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής να κατέβουν στις εκλογές. Δεν λιποτακτήσαμε, δεν κάναμε ότι «δεν τρέχει τίποτα», ούτε «κλείσαμε το μάτι» στους νεοναζί».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είπε ότι το ΠΑΣΟΚ συνιστά «μια πραγματικά προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης».

Τέλος, έκλεισε με μια προσωπική αναφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη οποίος εκείνη την ώρα ήταν στα έδρανα: «Επειδή εδώ και ενάμιση χρόνο παραπονιέστε, που δεν συναντηθήκαμε, ορίστε! Συναντηθήκαμε και θα τα λέμε τακτικά στη Βουλή των Ελλήνων».

Δείτε επίσης: Νίκος Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ θα είναι στιβαρή, υπεύθυνη, αξιόπιστη αντιπολίτευση

Loading