(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Η ψυχολογία του «μαύρου χειμώνα» που «τρέμει» ο Μητσοτάκης και το bullying από την Τουρκία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου προσπαθεί να απαντήσει στο bullying που μας ασκεί η Τουρκία, όμως το μυαλό του βρίσκεται στην Ελλάδα καθώς «τρέμει» την ψυχολογία του «μαύρου χειμώνα» που έχει φωλιάσει στη συνείδηση του κόσμου. Και όχι άδικα, όταν καθημερινά οι πολίτες ακούν και προετοιμάζονται πως θα ζήσουμε τον δυσκολότερο οικονομικά χειμώνα στα χρόνια μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Και επειδή οι μήνες που διανύουμε είναι προεκλογικοί, έχει δώσει ρητή εντολή στο υπουργικό συμβούλιο να πατήσει το γκάζι και να προχωρήσει σε παροχές. Έτσι, τα μέτρα ενίσχυσης της κοινωνίας που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ψηφίστηκαν από τη Βουλή και είναι νόμος του Κράτους. Αυτό σημαίνει τέλος στην εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, αύξηση του στεγαστικού επιδόματος για φοιτητές, μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και εξαιρέσεις από την πληρωμή τέλους επιτηδεύματος. Όλα αυτά θα ισχύσουν από 1η Ιανουαρίου 2023.

Η μάχη των εντυπώσεων για τις παροχές

Παράλληλα συνεχίζει τη μάχη των εντυπώσεων μέσω των μέτρων στήριξης έναντι των αυξήσεων στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος. Η πολιτική των παροχών θα συνεχιστεί για όλους και τον Οκτώβριο, σε συνδυασμό με τα κίνητρα για τη μείωση των καταναλώσεων, καθώς η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί εθνική αναγκαιότητα.

Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, ένα άλλο μεγάλο αγκάθι για τον Πρωθυπουργό, δόθηκε μια πρώτη απάντηση στα όσα ανέφερε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. Απαντώντας στον Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί ούτε να ανεχθεί bullying από τους επιθετικούς γείτονές μας.

Έξω πάμε καλά…

Όπως επισήμανε: «Όταν ήρθαμε στην Κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2019, δεν υπολογίζαμε τότε ότι θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε έναν πολύ επιθετικό γείτονα που θα εργαλειοποιούσε το μεταναστευτικό, ότι θα αντιμετωπίζαμε την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και μια εκτίναξη των τιμών παρόμοια με την οποία δεν έχουμε δει για περισσότερο από 40 χρόνια. Καταφέραμε να οδηγήσουμε το πλοίο με ασφάλεια μέσα σε αυτά τα πολύ ταραγμένα νερά. Και η Ελλάδα σήμερα είναι σε καλύτερη θέση από ό,τι ήταν πριν από τρία χρόνια. Η οικονομία μας πηγαίνει πολύ καλύτερα. Αναμένουμε αύξηση του Α.Ε.Π. της τάξης του 5,3% για το 2022, η οποία θα είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναμένουμε ότι θα αποφύγουμε την ύφεση το επόμενο έτος. Προσελκύουμε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα».

Βέβαια, όλα τα παραπάνω ακούγονται καλά… Το θέμα είναι πόσο απασχολούν και διευκολύνουν την κοινωνία που ετοιμάζεται για έναν δύσκολο χειμώνα. Έναν μαύρο χειμώνα…

Δείτε επίσης: Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη