Ο εορτασμός για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να αναλογιστούμε τη σημασία της οικουμενικότητας και της διαχρονικότητας της ελληνικής γλώσσας. τονίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, σε μήνυμά του με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Ελληνική Γλώσσα.
Μια γλώσσα με μοναδική συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό, στις επιστήμες και τις τέχνες, που ενώνει, ερμηνεύει και νοηματοδοτεί. Ο κ. Κώτσηρας επισημαίνει ακόμη πως μέσα από σειρά πρωτοβουλιών το Υπουργείο Εξωτερικών προτάσσει τη συστηματική ανάδειξη της ελληνικής γλώσσας διεθνώς. Η προώθηση της ελληνομάθειας είναι ένας από τους βασικούς στόχους του Στρατηγικού Σχεδίου του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027. Στο Στρατηγικό Σχέδιο, άλλωστε, εντάσσεται και ο εορτασμός της 9ης Φεβρουαρίου, η καθιέρωση του οποίου υπήρξε διαχρονικό αίτημα του Απόδημου ελληνισμού.
Υπενθυμίζει, δε, μια σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ελληνομάθειας. Με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού μας υπογράψαμε Πρωτόκολλο Συνεργασίας και με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αναβαθμίσαμε την εφαρμογή staellinika.com, τη σύγχρονη εκπαιδευτική πλατφόρμα εκμάθησης της ελληνικής και ενισχύσαμε στρατηγικά έδρες και προγράμματα ελληνικών σπουδών ανά τον κόσμο. Παράλληλα, υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας με το φορέα Study in Greece για τη σύνδεση του ακαδημαϊκού κόσμου της Ελλάδας με την Ομογένεια και τη διεθνοποίηση της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης, αναφέρει χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εξωτερικών.
Περήφανοι για τη γλωσσική μας κληρονομιά, από κοινού με τις διπλωματικές και προξενικές Αρχές μας στο εξωτερικό, τα ελληνικά σχολεία και τις ομογενειακές μας οργανώσεις, αναδεικνύουμε συνεχώς τη συμβολή της ελληνικής γλώσσας στον παγκόσμιο πολιτισμό. Μια γλώσσα που σφυρηλατήθηκε μέσα από την μακραίωνη κοινή ιστορική μας διαδρομή, κυοφορώντας τον ελληνικό πολιτισμό και πανανθρώπινες έννοιες και οικουμενικές αξίες. Αυτή την περήφανη σφραγίδα μας στην οικουμένη οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, καταλήγει ο κ. Κώτσηρας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ