Η στρατηγική της κυβέρνησης για την περιφερειακή ανάπτυξη: Συνεργασία και ανάπτυξη για όλους

Η στρατηγική της κυβέρνησης για την περιφερειακή ανάπτυξη: Συνεργασία και ανάπτυξη για όλους

Στη συνεργατική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση για «ακριβέστερη στόχευση της εθνικής στρατηγικής για την περιφερειακή ανάπτυξη με εντατικότερο διυπουργικό συντονισμό των πολιτικών, έργων και επενδύσεων αλλά και κάθετη συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας», αναφέρεται το άρθρο του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη στην «Κυριακάτικη Απογευματινή» -ο τίτλος, άλλωστε, του άρθρου είναι και το σύνθημα της σχετικής προσπάθειας.

Σύμφωνα με τον Θ. Κοντογεώργη, «η χάραξη της στρατηγικής ενσωματώνει δύο διαστάσεις που απαιτούν εντατικότερη δουλειά. Αφενός, στηρίζεται η συνένωση πόρων και δυνάμεων μεταξύ της Κεντρικής Κυβέρνησης και των ΟΤΑ, ώστε να αξιοποιούνται στο έπακρο και να μην παράγονται πολιτικές χωρίς συνοχή που εμποδίζουν τις ελληνικές περιφέρειες να επιτύχουν υψηλότερη ανταγωνιστικότητα».

Ο υφυπουργός σημειώνει επίσης ότι «το πρώτο στοιχείο σχετίζεται με την αποτελεσματικότητα, χαρακτηριστικό που διαχρονικά δεν ήταν από τα δυνατά σημεία των πραγματικά μεγάλων επενδύσεων που έγιναν στις ελληνικές Περιφέρειες». Από το 2000 έχουν δοθεί 175 δισ., και από τη δεκαετία του 1980 πολλοί επιπλέον πόροι, εντούτοις η ανταγωνιστικότητα τους παρέμενε δυσανάλογη. Η βελτίωση της θέσης τους από το 2019 είναι σημαντική. Μπορούμε, όμως, ακόμα καλύτερα.

Ενώ το δεύτερο στοιχείο «πραγματώνει μία πυρηνική δέσμευση του Πρωθυπουργού στην έναρξη της πρώτης θητείας της Κυβέρνησης, ότι σχεδιάζουμε ανάπτυξη που δεν θα αφήσει κανέναν πίσω», σημειώνει, αναγνωρίζοντας την περιφερειακή ανισότητα.

Συμπερασματικά, «προχωράμε γοργά και συστηματικά. Μέχρι σήμερα έχουμε πραγματοποιήσει, ύστερα από εντατική προεργασία με τη βοήθεια και των επιστημονικών συμβουλίων της κυβέρνησης, τουλάχιστον την πρώτη συζήτηση με τους βουλευτές και τους εκπροσώπους από πολλές Περιφερειακές Ενότητες». Σε όλες προγραμματίζεται μία κεντρική επίσκεψη και συζήτηση δια ζώσης με εκπροσώπους και πολίτες των τοπικών κοινωνιών, και παρουσίαση του Τοπικού Σχεδίου Ανάπτυξης κάθε περιοχής.

Συμπληρώνει, «επιπλέον της δημοκρατικότητάς της, είναι εξαιρετικά χρήσιμη η διαδικασία για την παραγωγή καλύτερης πολιτικής και πέρα από το περιφερειακό επίπεδο, στο εθνικό», καθώς κοινά ευρήματα σε διαφορετικές περιφέρειες βοηθούν να αναπροτεραιοποιηθούν έργα και πολιτικές εθνικής εμβέλειας.

Κατά τη διαβούλευση ακούγονται «πολλά, θετικά αλλά και παράπονα, που αντιμετωπίζουμε ως αναπόσπαστο μέρος μιας καλής συνεργασίας», που έχει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον κάθε τόπου.

Loading

Play