Η τάση του doom spending: γιατί οι νέοι ξοδεύουν αλόγιστα και πώς αυτό επηρεάζει τη ζωή τους

Η τάση του doom spending: γιατί οι νέοι ξοδεύουν αλόγιστα και πώς αυτό επηρεάζει τη ζωή τους

Όλο και περισσότεροι millennials και Gen Z, αντί να αποταμιεύουν, ξοδεύουν χρήματα σε εφήμερες απολαύσεις και είδη πολυτελείας, επειδή αισθάνονται ότι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι τους, όπως το να αγοράσουν ένα σπίτι ή να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια, είναι άπιαστοι. Το φαινόμενο «doom spending», όπως ονομάζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι στην ουσία η πρακτική του να ψωνίζεις άσκοπα στην προσπάθειά σου να ανακουφιστείς από το οικονομικό άγχος και να ανακτήσεις τον έλεγχο μιας κατάστασης που είναι πέραν των δυνατοτήτων σου.

Τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού παγκοσμίως ενισχύουν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα των νέων, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τι τους επιφυλάσσει το μέλλον. Μάλιστα, μόνο το 36,5% αισθάνεται ότι τα πηγαίνει καλύτερα από τους γονείς του στα οικονομικά, ενώ το 42,8% πιστεύει ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να πετύχει όσα εξασφάλισαν οι προηγούμενοι, σύμφωνα με διεθνή έρευνα του CNBC, που διεξήχθη από την Survey Monkey σε 4.342 ενήλικες. «Η γενιά που μεγαλώνει τώρα είναι η πρώτη γενιά, μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, που θα είναι φτωχότερη από τους γονείς της», σχολιάζουν οικονομολόγοι.

Το πρόβλημα είναι ότι καθώς αυξάνεται το doom spending, το χρέος αυξάνεται και η οικονομική σταθερότητα μειώνεται, απομακρύνοντάς μας ακόμη περισσότερο από τους αρχικούς μας στόχους. Η αποταμίευση δεν είναι μόνο καλή για τον τραπεζικό μας λογαριασμό, μπορεί ακόμη και να παρατείνει τη ζωή μας, υπογραμμίζει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE. Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι οι άνθρωποι που ήταν προνοητικοί για το μέλλον τους είχαν καλύτερη υγεία και λιγότερο κίνδυνο θανάτου, ανεξάρτητα από άλλους πιθανούς παράγοντες επιρροής όπως τα δημογραφικά στοιχεία και το εισόδημα.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο μακροπρόθεσμος προγραμματισμός μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελής για την υγεία των ατόμων που δεν διαθέτουν οικονομικές δικλείδες ασφαλείας για απροσδόκητα έξοδα, αναφέρει η ερευνητική ομάδα. Δεν είναι λίγες οι έρευνες που προειδοποιούν ότι, όταν το οικονομικό στρες γίνεται έντονο, η υγεία μας «πληρώνει» ακριβά το τίμημα. Ερευνητές του University College London επισημαίνουν ότι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και βιώνουν χρόνιο οικονομικό άγχος είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Brain, Behavior, and Immunity, οι συμμετέχοντες που ανέφεραν οικονομική πίεση – την αντίληψη ότι μπορεί να μην έχουν αρκετούς οικονομικούς πόρους για να καλύψουν τις μελλοντικές τους ανάγκες – είχαν 59% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ένα ευρύ φάσμα ψυχικών και σωματικών ασθενειών, από καρδιοαγγειακές παθήσεις έως κατάθλιψη.

Loading

Play