Η τοξικότητα δεν βοηθά ούτε τη χώρα, ούτε τους Δήμους να φύγουν μπροστά

Η επιθυμία ορισμένων να οδηγηθούμε στις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές μέσα σε κλίμα μεγάλης και γενικευμένης τοξικότητας δεν προσφέρει τίποτα στον δημόσιο διάλογο. Είναι μια κατακριτέα πρακτική η οποία θα καταδικαστεί στην κάλπη. Διότι η τοξικότητα δεν βοηθά ούτε τη χώρα, ούτε τους Δήμους να φύγουν μπροστά. Απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ψυχραιμία, προκειμένου η επόμενη ημέρα να χαραχθεί με γνώμονα το κοινό καλό.  

Είναι σύνηθες, τη στιγμή που κορυφώνεται η πολιτική αντιπαράθεση, είτε στην κεντρική πολιτική σκηνή είτε στην αυτοδιοίκηση, ορισμένοι να επιστρατεύουν την πόλωση. Είναι προσωπική τους επιλογή και δεν θα την κρίνω. Θα αξιολογηθεί από τους πολίτες, ωστόσο θα συμφωνήσω με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι στην Ελλάδα έχουμε κοινοβουλευτική και όχι «πεζοδρομιακή» Δημοκρατία.  Και φυσικά όταν κάποιος επιχειρεί να σε σύρει στη… λάσπη, η απάντηση πρέπει να είναι υπεύθυνη και με επιχειρήματα και τελικά να έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση της κοινωνίας.

Η μάχη της σύγκρισης

Άλλωστε εκείνη θα μας κρίνει την ώρα της κάλπης. Για το παρελθόν του καθενός και της καθεμιάς, μα κυρίως για το σχέδιο που έχουν οι υποψήφιοι για το μέλλον. Γι’ αυτό κάθε φορά επισημαίνω ότι για να είμαστε πρακτικοί πρέπει να μιλούμε στους πολίτες επί πραγματικών επιχειρημάτων. Τι έπραξε ο εκάστοτε Πρωθυπουργός και ο εκάστοτε Δήμαρχος. Τι πρεσβεύει και τι μπορεί να πράξει ο εν δυνάμει Πρωθυπουργός και ο εν δυνάμει Δήμαρχος. Με λίγα λόγια να συγκριθούν και να μιλήσουν για την επόμενη ημέρα. Πως, δηλαδή, θα υλοποιήσουν το πρόγραμμά τους. Να αντιπαρατεθούν στα πεδία της πολιτικής και όχι της… παραπολιτικής.

Μονάχα έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε στις εκλογές, έχοντας εμπιστοσύνη στην κρίση τω πολιτών, στη σκληρή δουλειά των υποψηφίων και στην ταπεινότητα του χαρακτήρα κάθε υποψηφίου. Φαινόμενα αλαζονείας και υπεροψίας δεν βοηθούν κανέναν. Και εμείς, φυσικά, ως ενεργοί πολίτες, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη ευθύνη την οποία έχουν σε μία Δημοκρατία, να επιλέξουμε ποιος ή ποια θα μας κυβερνήσει για την επόμενη τετραετία. Θα κρίνουμε και θα αξιολογήσουμε δίκαια με γνώμονα το συμφέρον του τόπου μας. Ποιος ή ποια μας προσέγγισε με σεβασμό!

Δείτε επίσης: Αλέξης Τσίπρας: «Ζητάμε την άμεση διάλυση της Βουλής και την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία»

Loading